autoDNA tanácsok
Hasznát autó vásárlás

A hazárdjáték vége?

17 március 2021

Hasznát autó vásárlás – Úgy tűnik nincs több hazárdjáték

 

FIGYELEM

Az AutoDNA átfogó jelentést készített az autópiac átláthatóságáról, amely az adás-vételi ajánlatokon kívül a piac résztvevőinek viselkedését is elemzi. Olyan jellegzetességeket is érint, mint az információs asszimetria és a „citromautók”.

 

Határvonal húzódik a használt járművek professzionális értékesítése és a szürkepiac között. Ez utóbbiban a vásárlók nem bízhatnak meg. Míg első pillantásra úgy tűnik, hogy az elemzés kifejezetten az autókereskedelemi piacról szól, az ebben vizsgált jelenségek univerzálisak. A leírtak egy globális problémára mutatnak rá, amellyel a társadalom még mindig nincs teljesen tisztában.

A lengyel AutoDNA partnercégünk a lengyel lakosság reprezentatív mintáján folytatta vizsgálatát az SW Research társaság támogatásával. A munka során figyelembe vette a piac társadalmi vonatkozásait és visszajelzéseket gyűjtött a számos fontos szereplőtől.

A vásárlók 70% -a szándékos manipulációt tapasztalt az eladó járművel kapcsolataiban. A jobbik esetben az érdeklődő az autóval kapcsolatos információk kis részét tudhatta csak meg, rosszabb esetben pedig szándékosan hazudtak neki. A vásárlók 12% -a hibás vagy hamis VIN-számmal (alvázszámmal) találkozott. Ami még inkább aggasztó, hogy az interneten járművet keresők 18% -ának még az alvázszámot is nehéz volt megszereznie az eladótól, aki egyértelműen megpróbálta elrejteni előttük a jármű előéletét.– mondja Mariusz Sawuła, az autoDNA vezérigazgatója.

Meddig leszünk kénytelenek szembenézni ilyen problémákkal? Kiderült, hogy a megoldás egy egyszerű 17 jegyű kulcs: a világ minden járműjéhez rendelt alvázszám, a VIN szám. A VIN minden jármű esetében egyedülálló; olyan, mint az emberi DNS. Ha egy adásvételi megállapodást egy jelentés támogat, amelyben a VIN dekódolva van, akkor az átláthatónak tekinthető.

Az SW Research által a felmérés részeként összegyűjtött eredmények azt mutatják, hogy lakosság még mindig nincs tudatában a VIN-számokkal és azok fontosságával. Azok a vásárlók, akik nincsenek tisztában a jogaikkal, nem tudnak ilyen információkat követelni. Ezért döntöttünk úgy, hogy elkészítünk egy jelentést, amely részletesen fúkuszál a problémára.

Úgy gondoljuk, hogy munkánk mind a vevőknek, mind pedig az eladóknak hatékony és átlátható módon képes segítséget nyújtani. Ez az autoDNA márka küldetése. Várakozásaink szerint tevékenységünk segít megmutatni, mennyire megbízhatóak a szolgáltatásaink felhasználói.

Új és használt járművek kereskedőit és eladóit szolgáljuk ki, akik az autoDNA jelentések használatával bizonyíthatják ajánlatukat, és ez által növelik az ellenőrzött előzményekkel rendelkező járművek maradványértékét.

Magyarországon a Jármű Szolgáltatási Platform díjmentes szolgáltatja az adott jármű életútjának lényeges adatait. 2019. január 1-jét követő dátummal bekövetkezett káreseményekre vonatkozó információk lekérdezésére is van lehetőség.

Más országokhoz hasonlóan Lengyelországban minden járművet vásárolni szándékozó állampolgár ingyenesen hozzáférhet a központi járműnyilvántartás jelentéséhez a címen. A weboldal Lengyelországban nyilvántartásba vett járművekre vonatkozó adatokat tartalmaz.

A helyi adatokon kívül megbízható információra van szüksége más országok – például Németország, Franciaország, Belgium, Hollandia és Svédország, valamint az Egyesült Államok és Kanada – járműveiről is? Ha átfogóbb adatbázist, sérülések és javítások előzményeit, a rendelkezésre álló járműfotókat és a kilométer-számláló állásokat keres, ajánljuk figyelmébe az AutoDNA járműtörténeti jelentéseket.

A tanulmány ingyenesen elérhető angol nyelven:

Second-Hand-Car-Purchase-Roulette-Is-Over

Ne feledd

Az autoDNA weboldalán elérhető alvázszám-ellenőrzés segíthet egy ismeretlen múltú autó megvásárlásával járó további költségektől való védekezésben. A szolgáltatás egész évben, éjjel-nappal elérhető – mindössze internet-hozzáférésre és az ellenőrizni kívánt jármű alvázszámára van szükséged.

 

Summary