autoDNA tanácsok
autóeladás válságban

Hogyan adjam el az autómat ebben a krízishelyzetben?

8 április 2020

Sokan úgy érzik, hogy a világ működése megállt és jelenleg szinte semmit sem lehet tenni. Az eddig megszokott életünk egy csapásra megváltozott. Az látszik a legcélszerűbbnek, hogy ebben a helyzetben is próbáljunk meg gyakorlatiasnak és racionálisnak maradni.


Nem kis kihívás, át kell lépni a nehézségeken. Meg kel tudni ragadni minden lehetőséget, hogy pénzügyi szempontból funkcionálisak maradhassunk.

 

A világjárvány idején is lehet az autó értékesítésén gondolkodni

Annak ellenére, hogy úgy tűnik, hogy mostanában minden a kézmosásról, maszkokról és otthoni munkáról szól, előbb-utóbb ez is elmúlik és visszatérhetünk azokhoz a dolgokhoz, amelyeket jelenleg kénytelenek vagyunk a háttérbe szorítani.

Például: érdemes lenne eladni azt az autót, amire nincs már szükségünk. Vagy éppen vásárolni egy másikat, amely már kiszemeltünk egy ideje, csak valahogy soha nem volt időnk foglalkozni az dologgal.

 

A piac továbbra is működik, bár kicsit másként

Mostanában talán több kedvező lehetőség is megjelenik a piacon, ha vásárláson törjük a fejünket. Valamint az is jellemző, hogy azok, akik már régóta tervezgetik a vásárlást, most megnövekedett szabadidejükben meg is tudják tenni.

Amennyiben most kínálunk autót eladásra, jellemző hogy ebben az időszakban csökkenhet a potenciális ügyfelek száma. Előfordulhat, hogy ebben a gazdasági helyzetben a vevők nagyobb kedvezményeket fognak kérni az eladóktól. Ennek nem csak a járvány az oka, hanem az a nehezebb gazdasági időszak, amelyről tudjuk, hogy a járvány lecsengése után következik majd.

Így reálisnak kell lennie az eladónak, és meg kell érteni, hogy a gazdaság fellendülése eltart egy ideig. Addigra viszont a potenciális vásárlók már nem állnak sorban az eladó autója mellett.

 

Logikusan átgondolva

Valóban szükség van-e az autó eladására most?

Ha igen, akkor kissé csökkenteni kell az árral kapcsolatos elvárásokat. Egy tisztességes kompromisszum, amely megközelíti az elvárt szintet sokkal jobb lehet, minthogy a következő időszakban mások nem jelentkezek az autóért.

 

Nem sürgős az eladás, inkább továbbra is ezt használom

Lehet, hogy a mostani helyzetben ez a jobb döntés. Hátulütője annyi lehet, hogy az autó értéke az idő múlásával csökkenni fog.

Amikor a helyzet visszazökken a normál kerékvágásba az autó az akkori piaci értékének megfelelő árát fogja érni. Hogy az az ár, amelyet akkor kaphatunk több lesz-e vagy kevesebb, mint amit most kialkudhatunk, sajnos nem lehet előre tudni.

 

Középút

Az autót előbb-utóbb el kell adni, de nem sürgős. Ebben az esetben a fenti két bekezdésbeli helyzetet kell figyelemmel kísérni, hogy beazonosíthassuk a megfelelő pillanatot. Van-e erős verseny azon a területen, ahol az autó árszintje elhelyezkedik? Amennyiben nincs akkora nyomás és az árak is olyan szinten vannak érdemes átgondolni, hogy most vágjunk bele az értékesítésbe, vagy várakozzunk még néhány hetet.

 

Hogyan vágjunk bele az autó eladásába, ha itt az idő?

Szerelkezzünk fel a megfelelő dokumentációval felkészüljönk a vevőkkel és a használtautó kereskedőkkel való találkozásra.

Ismerkedjünk meg a piaccal, nézzünk alaposan utána, hogy milyen hasonló autókat értékesítettek az elmúlt időszakban. Milyen árakon kínálták ezeket, illetve leendő vevők által választható más modellek ára mennyiben tér el a mi autónk reális árától. Ez nem kerül semmibe, csak néhány óra elfoglaltság az interneten.

 

FIGYELEM

Amennyiben Önnek külföldről származó autója van, érdemes egy AutoDNA riportot beszerezni hozzá. Ha haza autóról van szó, a szerviztörténete kedvező benyomást kelthet a leendő vevőben.

 

 

 

Az autó előkészítése

Talán akad egy-két apróság, amelyeknek megjavításával javíthatunk az autó általános állapotán, így is kevesebb okot adva arra, hogy egy-egy potenciális vevő visszalépjen a vásárlástól ezekre a hibákra hivatkozva.

Ami átgondolandó: nagyon drága alkatrészek cseréje

Ezek nem fognak megtérülni, mert az autó árát nem növelik nagy mértékben, másrészt a vevő úgy sem fogja elhinni, hogy ezek ki lettek cseréltetve.

Ugyanez vonatkozik a karosszéria sérüléseire. A javítások azt a benyomást kelthetik, hogy az eladó rejteget valamilyen nagyobb baleseti káreseményt.

Érdemes ellátogatni egy professzionális autó tisztító szolgáltatóhoz. Elképzelhető, hogy az autó annyira jól fog kinézni, hogy már nem is kívánja eladni. 🙂 Érdemes ezzel kezdeni az autó előkészítését.

Szintén hasznos dolog olyan érveket összegyűjteni, hogy más hasonló korú és állapotú autókhoz képest miért érdemes a vevőnek ezt a konkrét példányt választani. Pl. a vezetett szervizkönyv, számlákkal dokumentált karbantartások is jól jöhetnek, csakúgy, mint az AutoDNA riport.

Vegyük figyelembe, hogy az autó felkészítése és esetleges (nem ingyenes helyeken) való hirdetése költségekkel jár. Ezt nem minden esetben lehet az árban érvényesíteni.

 

Eladáskor

A járművet egyszerre több helyen is érdemes hirdetni, de fontos, hogy az összes helyen egyazon árat és leírást adjunk meg, ezzel sok jövőbeli félreértéstől megkímélhetjük magunkat és a vevőt is.

Mindenképp érdemes telefonszámot vagy elektronikus levél címet megadni, ahol a vevői kérdésekre válaszolni lehet. Jól jöhet egy időszak meghatározása is, hogy ne váratlan időpontokban jelentkezzenek az érdeklődők.

Határozza meg úgy az eladási árat, hogy az egy kisebb alku esetén is megfeleljen az eredeti elképzelésnek.

Alkudozni akkor érdemes, ha már ismertette az autó előnyeit, illetve megmutatta a vonatkozó dokumentumokat is.

A legfontosabb, hogy biztosan kell tudni, hogy mit szeretnénk elérni. Az eredeti ártól való túl nagy eltérés esetén csak az időt pazaroljuk.

 

Ne feledd

Az autoDNA weboldalán elérhető alvázszám-ellenőrzés segíthet egy ismeretlen múltú autó megvásárlásával járó további költségektől való védekezésben. A szolgáltatás egész évben, éjjel-nappal elérhető – mindössze internet-hozzáférésre és az ellenőrizni kívánt jármű alvázszámára van szükséged.

 

Summary