autoDNA tanácsok
Modern műszaki megoldások

Modern műszaki megoldások

31 december 2016

A modern technológiák autóipari alkalmazásai egyértelműen növelik a biztonságot és az utazás komfortját: talán egy évtized sem telik el és találkozhatunk vezető nélküli autóval is.  Azonban, amíg az önműködő autókba mi mind „egyszerű” utasok csak beszállunk, próbáljuk kihasználni a vezetést segítő technika legújabb vívmányait. Ezzel a fejlődéssel fokozatosan élvezetessé és tesszük az utazásunkat.

A modern technológiák növelik az utazás kényelmét.

Okos gyújtáskulcs és START indítógomb

Ugye nem bonyolult egy „hagyományos” gyújtáskulcs használata? Hát persze hogy nem. A 1990-es években valószínűleg senki sem töprengett azon, hogy hogyan lehetne bejutni az autó utasterében a gyújtáskulcs ajtózárban való elfordítása nélkül. Szerencsére a mérnökök észjárása különbözik az autóvezetőkétől és ha egy kis időt és pénzt kapnak ötleteik megvalósításaira, akkor azért születhetnek jó és hasznos elgondolások. Ma már a legtöbb autók úgy gyártják, hogy ne kelljen keresgélni a slusszkulcsot, hogy kinyissuk az autó ajtaját Az „okos kulcsok” tudatják az autóval, hogy közeledik a vezető és az ajtó ajtaja automatikusan nyitható lesz. Ha beülünk, akkor sem kell használni a kulcsot, a motor indítását a START gombbal tehetjük meg. Az „okos kulcs” hamar a hölgyek kedvencévé vált, nincs többé kulcs keresgélés a majd 100 zsebes ridikülben. Mindenkinek hasznos, akinek tele a keze csomagokkal és nem tud a zsebéből autókulcsot elővenni. Az „okos kulcs” az egyik olyan meghatározó technológia, ami úgy vált az életünk részévé, hogy szinte észre se vettük hogy autónkon egy-két dolog ezentúl önmagától működik.

Bluetooth

Ennek a vezeték nélküli technológiának segítségével összekapcsolhatjuk okos telefonunkat autónk audio rendszerével, Nem kell többé telefon kihangosítót használni, a rendőr bácsi sem vadászik ránk, mert nem kell elengedni a kormányt telefonáláskor, sőt még a zene is elhalkul, ha éppen fogadok egy telefon hívást. A mobil internet segítségével kitárul a világ az utazás célszerűsítését illetően.

 

Tudta?

A telefonos navigációs rendszert használva aktív részesei lehetünk a közlekedésnek, elkerülhetünk balesetek miatt kialakult dugókat amivel időt spórolhatunk, vagy akár hallgathatunk on-line zenét.

 

USB csatlakozók

Ma már szinte minden kommunikációs és adathordozó ezen keresztül csatlakoztathatóvá válik autónkhoz. Milyen hasznos, ha csak egyszerűen fel akarjuk tölteni a telefonunkat, tablet PC-ket, vagy akár az elektromos öngyújtónkat. Csatlakoztathatjuk a telefonunk navigációját is. Mindent csatlakoztathatunk, hallgathatunk zenét, mert az olyan helyen autózunk, ahol nincs, vagy nagyon lassú az internet

A modern technológiák növelik az menetbiztonságot.

Holttér figyelők

Minden vezetővel előfordult már, hogy egyszer csak ott termett egy kocsi mellettem. Hogy a fenébe kerül ez meg ide? Ugye ismerős a kérdés. Kétszer is belenéztem a tükörbe és majdnem összementünk. Rémálom… Aztán jött a holttér figyelő technológia: az autót körülvevő érzékelők szenzorok figyelik a közlekedés résztvevőit: apró felvillanó háromszög a bal tükörben, egy apró csippenés a hangszóróból. Mekkora biztonságot növelő ötlet! Ki ne örülne ennek a segítségnek. (A járműjavítók, mert kevesebb koccanást kell javítaniuk).

 

FIGYELEM

Ezzel a technikával felszerelt autókkal sokkal biztonságosabbá válik a sávváltás, csökken a baleset veszély.

 

Hátsó kamera

Hiába gondolod magadról, hogy a tolatásban zseni vagy. Ha egyszer kipróbálsz egy ilyen kamerával felszerelt járgányt, akkor más autóban a két tükör után a kamera képét hiányolni fogod. Ez a berendezés nemcsak a Te kényelmedet és bénaságodat segíti. A tervezők olyan látószögű technikát alkalmaznak, mely segítségével tolatáskor szinte mindent látunk az autó mögött. Ezentúl – mikor kiállsz a garázsból – nincs veszély, hogy átgurulsz a család kis házi kedvencén.

Adaptive tempomat

Már kezdjük megszokni, hogy szinte minden főbb irányban autópályán közlekedhetünk. Ezentúl kell még a táblákra sem figyelnünk. Az adaptív rendszer tempomatja GPS alapon tudja, hogy hol mennyivel közlekedhetünk. A rendszer még a követési távolságot is figyeli és az autó sebességét az előttünk utazó autóéhoz igazítja. Ennek megsértését pedig néhány országban már műszeresen figyelik.

Parkoló automata

Sokaknak a parkolás az egyik legnehezebb megoldandó feladat. Minél nagyobb az autójuk, annál kevésbé szeretnek járni a szűk parkolóhelyekkel tervezett plázákba.  Ha bekapcsoljuk az automata parkolás rendszert, akkor lassan kell haladnunk, mert szenzorok figyelik a körülöttünk található parkolási lehetőséget. Jeleznek, ha szabad helyet találnak az autó részére. Ha elfogadjuk a talált helyet, akkor csak benyomunk egy gombot és elengedjük a kormányt. A jármű önmagától beáll a parkolóhelyre. Ezentúl bátran vehetsz nagyobb autót az asszonynak. Ha benne van a Park assist, nincs körbe karc többé.

Ezek az apró szösszenetek ma még csak a prémium márkák felszereltségei. Hamarosan azonban egyre többek mindennapjait fogják segíteni a vezetésben. Nekünk, mint lehetséges vásárlóknak azért jó tudni ezekről, mert a következő autónk kiválasztásának akár kereshetjük ezen extrák valamelyikét.

 

Ne feledd

Az autoDNA weboldalán elérhető alvázszám-ellenőrzés segíthet egy ismeretlen múltú autó megvásárlásával járó további költségektől való védekezésben. A szolgáltatás egész évben, éjjel-nappal elérhető – mindössze internet-hozzáférésre és az ellenőrizni kívánt jármű alvázszámára van szükséged.

 

Summary