Alvázszám

Mi is az alvázszám?

Bármerre is lát járművet az utakon, biztos lehet abban, hogy mindegyiknek más és más alvázszáma van. Az azonosítót, néha ( motorkerékpároknál különösen) egyszerűen vázszámnak nevezik. Az egyedi mivoltából adódóan nincs két azonos alvázszámú jármű a világon. Ezért is nevezhetik a jármű alvázszámát az autoDNA-jának vagy az autó ujjlenyomatának.

Nemcsak az autónál használatos azonosító jel az alvázszám, ezt használja minden jármű, legyen az teherautó, motorkerékpár, moped, busz vagy utánfutó.

Hol található az alvázszám?

A jármű az alvázszámát a gyártáskor "kapja", enélkül nem teheti ki a lábát a gyárkapunk. Típustól és modelltől függően különböző helyen található, ettől függetlenül a kivitele egységes. Az Európában gyártott gépjárművek vázszámainak előírását ISO-3779 adja, minden alvázszám egységesen 17 jegyű számok és betük sorozata ( kivéve az I, Q és O betűket) . Az európai normatíva előírja az ország alvázszáma való megjelölését is, pl. Kanada, Kína, vagy akár Németország stb. 

Az alvázszámnak az autón kívül a gépjármű dokumentációiban ( a műszaki adatlapjában, forgalmi engedélyében, regisztrációs lapján) is szerepelnie kell. 

Mi van az alvázszámba kódolva?

Az alvázszám az alábbi összetevőkből áll:

  • Az első 3 jegy az WMI által kiadott és megnevezett gyártó azonosítót jelzi. Ebben benne foglaltatik a gyártó ország kódja is: pl. TSM Magyarország a "T" betüt kapta, vagy JS1 Japán Suzuki 1-es gyáregység, vagy "1"... az USA-ban gyártott járműveket jelöli. 
  • a vázszám második szekciója (4-9 karakterek) a gépjármű típusát és típusváltozatát kódolja. Ebben nagyon sok információt bele lehet csomagolni. Ha pl, az autót 10 változatban gyártották, akkor megkaphatjuk, hogy a 8. változatot milyen felszereltséggel készítették, tehát felsorolhatunk mindent, ami a 8. változat széria tartozéka. Bizonyos gyártók a második rész utolsó karakterét biztonsági okokból kódolják, ezzel is kizárják a másolás vagy hamisítás lehetőségét.
  • az utolsó egység (a 10-17 ) további betűk és számok sorozata (az utolsó 4 mindig sorszám).nemcsak a jármű sorszámára utalhat, de benne foglaltatik a motor típusa, a kormánymű elrendezése is. Vannak gyártók, akik a 10 jegynek a típus "modell évet" tartalmaz.

 

Nem árt tudni, hogy vannak olyan gyártók, akik speciális elválasztó jel szimbólumot használnak az alvázszám tagjainak elkülönítésére. Minden gyártó saját elválasztó jelet alkalmaz, van aki csak a vázszám elején és végén. Ezek az elválasztó jelek a gépjármű dokumentációiban nem szerepelhetnek, mert azokban a vázszámot csak egybeírva lehet feltüntetni.

 

Hol található az alvázszám?

Az autó regisztrációs papírjain túl az alvázszámot, vagy alvázszám palettát az a következő helyeken találhatjuk meg. Személyautóknál a tűzfalon, jobb oldalon, a rugótoronyban, vagy bal oldalon a kárpit alatt.

 

Ha megtaláltam az alvázszámot, akkor mit tehetek?

Ha megtalálta az alvázszámot, akkor nemcsak azt tudhatja meg, hogy a járművet mikor és hol gyártották. Járműtörténeti Riport lekérésével rengeteg fontos információt is kideríthet, ami a használt jármű megvásárlásakor megnyugtathatja Önt. Mivel az alvázszám egyedi minden járműnél, ezért ezt használják a balesetek, vagy egyéb események azonosítására is, mint pl. belesetek vagy sérülések, javítások, műszaki vizsgák, körözések. A Járműtörténeti Riport tartalmazza a km-futásteljesítményt és a tulajdonosi információkat is.

 

Lekérdezheti az autóról alvázszámát az autoDNA.hu oldalon. Ha használt jármű vásárlását tervezi, akkor mindenképpen cselekedjen!

Ingyenes alvázszám lekérdezés
Hibás alvázszám