autoDNA Járműtörténeti Riport

Ár 5190 Ft.
Vásárlói értékelés:
4.6/5
(átlag 19 vélemények)

Bemutatkozás

A Járműtörténeti jelentés egy alvázszám alaján készült összefoglaló a jármű előéletéről. A jelentés több részből áll, amelyek világos és jól olvasható, időrendben elrendezett lineáris elrendezésben vannak elrendezve. Az alvázszám megadásával ez lehetővé teszi a jármű történetének ellenőrzését az alvázszám ami befolyásolhatja a kiválasztott jármű minőségét. Ez az egyik legfontosabb elem, amelyet a vásárlónak meg kell ismernie autóvásárlás előtt. Már a vételi/eladási ajánlatok böngészése közben érdemes megismerkedni egy autoDNA riporttal, hogy a jó minőségű autókat kiszűrjük az bóvli autók közül (hibás, rejtett mentési múlttal rendelkező autók). A jelentésben szereplő információk javítják az autóipar átláthatóságát és világszínvonalú szintre emelik azt.


Előzetes információk

A jelentés első része a bejelentés időszerűségének azonosításához szükséges információkat, a jármű alvázszámát és előzményeit tartalmazza. Ugyanitt megtalálhatóak a jármű márkájára és modelljére vonatkozó adatok, valamint a bemutatott adatok érvényességi ideje. A modell év vagy a gyártás dátuma, valamint az első regisztráció dátuma alapján a jármű korára vonatkozó információk is megtalálhatók. Érdemes szem előtt tartani, hogy a vásárlók igénye szerint rendelt és gyártott autókon kívül -melyeket a kereskedésbe szállítás után azonnal regisztrálnak- a vásárlók által gyakran választott színekben (pl. ezüst metál, piros, fehér) is kaphatók népszerű motorverziók és felszereltségi szintek. Az ilyen autók általában megvárják a vásárlót, így nem ritka a 3-4 hónapos késés a gyártás dátuma és az első regisztráció között. A fél évnél nagyobb eltérésnek azonban nagyobb éberséget kell felkelteni. A jelentés ezen része tartalmazza az átlagos futásteljesítményt is hozzávetőleges értékekben, a hasonló jellemzőkkel rendelkező járművek alapján számítva. Az úttörő megoldásnak köszönhetően, amely a QR-kódot a jelentés tetejére helyezi, megkönnyíti a jelentés online megtekintését és az információs kör bővítését a jármű történetével. A QR-kód egyszerű módon alapot biztosíthat az eladó és a potenciális vevő közötti megbeszéléshez.

A jelenés összefoglalása

Az Összefoglalás segítségével egyszerűen ellenőrizhető az adott alvázszám jelentéstartalma, amely tartalmazza a jármű történetével kapcsolatos legfontosabb értesítéseket. Az adatok egyszerű, jól olvasható formában, már a vizuális fogadtatás szintjén is átfogóan jelennek meg. Itt megtalálhatja az egyes szakaszok bejegyzéseinek számát, amelyekhez egy adott karakter értesítése van hozzárendelve, ami már „első pillantásra” megyőző lehet. Megkönnyíti az értesítés gyors megértését és az adott szakasz esetleges részletes elemzését és értékelését. Az Értesítő Központban megtalálhatók pl.: az ellopott gépjárművek adatbázisában végzett keresések eredményei, a szerviztevékenységek, futásteljesítmény-leolvasások, árazási előzmények, kártörténet, felszereltség, archív fotók, információk a járműről, használati napló, alvázszám megadási helyesség ellenőrizhetősége.

Információk a járműről

Ebben a fejezetben leellenőrizheti a kocsi összes fő tulajdonságát:
Alvázszám alapján rendszerünk megadja a gyártó, típus, karosszéria, motortípus, a gyártó ország, évjárat, gyártási év, sebességváltó típusa, kormánykerék elrendezését és sok minden mást is.
A gyártók alvázszámban kódolt információi eltérhetnek egymástól, ezért riport vázszáma kódja nem adhat teljes képet a jármű összes tulajdonságáról. Ebben a fejezetben le tudjuk ellenőrizni az alvázszám valódiságát. Néhány gyártó a vázszámot ISO szabvány szerint kódolja, és a variációkat ellenőrző karakterben a vázszámba rögzíti. Ha a gyártó nem kódolja az alvázszámot, akkor az ingyenesen lekérdezhető adatok menüpontban „Információ nem áll rendelkezésre” eredményt adunk

Lopott autók adatbázisa

Lopott jármű: Az egyes országok rendőrségi nyilvántartásait lekérdezve megkapjuk, hogy az ellenőrzött gépjármű lopott-e, vagy egyéb ok miatt keresik azt. Az adatot szolgáltató országok és a hitelintézmények száma is folyamatosan emelkedik. Az adatok tájékoztató jellegűek. Az eredménytől függetlenül ez a információ bizonyítékra nem adhat lehetőséget a felhasználónak.

Figyelem! Ha a jármű szerepel a rendőrségi körözésben, akkor ennek ténye hivatalosan csak rendőrségi lekérdezéssel támaszható alá. Ha a gépjárművet hitelintézet keresi, akkor mindenképpen keresse fel a bank vagy megbízottja képviselőjét!

Gyártói visszahívások

Ebben a fejezetben bemutatjuk a gyártók visszahívási kampányait. A jelentés felsorolja az esetleges bejelentett műszaki problémákat, ezeknek a hatásait. Megkaphatjuk, hogy a problémát hivatalos márkakereskedésben kijavították-e? Gyártási év alapján megadjuk, hogy az aktuális típusú gépjármű műszaki beavatkozást igényel-e?


FIGYELEM! Az autoDNA az egyetlen információs szolgáltatás, amely a visszahívási kampányokról tájékoztatást nyújt.


Több nemzetközi hivatallal tartjuk a kapcsolatot. Partnerei vagyunk a Forgalombiztonsági és Szállítási Felügyelet-nek (Traffic Safety and Transport Supervision Agency), amely a legnagyobb gyártói karbantartási/üzemeltetési adatbázis (VOSA). Jelentésünkben mindig megadjuk az információ forrását. Adataink néha szétválhatnak a VOSA és a Magyar Fogyasztóvédelmi Hivatal információira. Mi csak az Fogyasztóvédelem esetén adjuk meg az információ forrását.

A jármű története

A Járműtörténet rovat tömör beszámolót tartalmaz egy jármű élettartamáról. Szintetikus módon, világos idővonal formájában jelenik meg, amely kronologikusan mutatja az eseményeket dátumokkal és megjegyzésekkel ellátott tényekkel a jármű történetéből. A tények azok az események (változások sorozata), amelyek a múltban egy adott helyen és egy adott időpontban történtek. Ebben a rovatban a futásteljesítmény leolvasásokról, forgalomba helyzésről, forgalomból kivonásról, teljesített időszakos műszaki ellenőrzésekről, észlelt járműkárokról, meghibásodásokról, járműhasználatról, pl. taxiként. A Járműtörténet rész lehetővé teszi a használt gépjárművekkel kapcsolatos lehetséges problémák és kockázatok gyors és hatékony azonosítását. A járművel kapcsolatos események a következő formákban jeleníthetők meg: leírások, ikonok, a kárzóna grafikus megjelenítése.

Végül de nem utolsósorban

Megtudhatjuk, hogy hányszor és hol ellenőrizték le a gépjárművet? Ez fontos lehet vásárlási szándékunk eldöntéséhez. Ha már korábban kínálták járművet, de mégsem kelt el, megkérdezheti az eladót, hogy miért-is hiúsult meg egy korábbi adásvétel?

Felszereltség/extrák

Itt megadjuk a gépjármű összes eredeti tartozékát/extráját.. A rendelkezésünkre álló adatok alapján az alábbiakat is megtudhatjuk a járműtől:

  • kárpit színe
  • karosszéria színe/színkódja
  • műanyag szervények: lökhárítók, visszapillantó tükrök, ajtónyitók színezettek-e?,
  • színezett üvegek
  • a légkondi típusa
  • navigáció és HIFI típusa
  • fűthető és sötétedő tükrök
  • elektromos ablakok elöl/hátul
  • légzsákok száma stb...

Érdemes végignézni az autó eredeti felszereltségét. Ellenőrizheti, hogy az eredeti extrákat valóban tartalmazza-e a gépkocsi? Fogadja meg hasznos tanácsainkat: az üveg színe eltér a jelentéstől. Az eltérő üvegszínek balesetre utalhatnak: gyakran nem eredeti alkatrésszel javítják az autót sérült üvegeit. Hasonló jelek árulkodhatnak a külső visszapillantó tükröknél is: Ha az eredeti színezett, fűthető, elektromosan állítható esetleg feliratos, de az autón található ettől eltér, akkor az egyértelműen korábbi sérülés eredménye.

Ha az autó hirdetésében olyan extra is szerepel, mely nem volt az eredeti felszereltségi listáján, akkor rákérdezhetünk az eladónál, hogy ezt tévesen adta-e meg? Milyen típus az extra, illetve ki- és hogyan szerelte be azt?

Arhivált fotók a járműről

Ebben a fejezetben fotóalbumot találhat a vizsgált járműről. Néhány esetben a fényképek ismétlődhetnek, attól függően, hogy a tulajdonos milyen környezetben osztott meg fotókat az autóról. Gyanús lehet, hogy a bemutatott autót túl sokáig hirdetik eladásra. Van olyan kocsi, melyről sérült fotók vannak dokumentálva, mégis sérülésmentesen hirdet az eladó.

Figyelem – ha az ingyenes lekérdezés nem tartalmaz fényképet, akkor a térítéses jelentés sem fog fotót bemutatni.

QR-kód

Az autoDNA járműtörténeti jelentés QR-kód (Quick Response code) formájában is elmentésre kerül. A QR-kód egy moduláris (fekete-fehér) és kétdimenziós (mátrix vonalkód) kód, amely egy adott alvázzámhoz tartozó jelentéshez kapcsolódik.


A QR-kód a jelentés részét képezi, és vásárlás után külön fájlban (pdf vagy jpg formátumban) is elküldjük a jelentéssel együtt. Használható az autóipari reklámoldalakon és a közösségi médiában. Az autó oldalsó ablakára felragasztható a bal vagy a jobb oldalon. Ennek a megoldásnak köszönhetően az autó közúti vezetés közben is egyszerűen, biztonságosan és gyorsan ellenőrizhető a potenciális vásárlók számára.


A QR-kód lehetővé teszi a riport gyors elérését és böngészését, valamint lehetővé teszi az online és offline járműértékesítési ajánlatok kínálatának bővítését járműtörténettel.


Ez egy innovatív és úttörő megoldás az autóipar számára, amelyet először az autoDNA mutatott be. Az autó iránt potenciálisan érdeklődő személy be tudja olvasni a QR-kódot az eladási ajánlatban, valamint közvetlenül azon a járművön, amelyen a QR-kódot elhelyezték.

Ennek a modern funkciónak az a célja, hogy támogassa a transzparens autóipari piacot, és annak szintjét világszínvonalúvá emelje.

Vásárlói vélemények a jelentésről

Pontszám:
5/5
Ellenőriztem a megvásárolni kívánt autót. Az adatok egyeztek az elektronikus szervízkönyv és a fordEtis adataival is a képek alapján már tudom azt is milyen kisebb sérülések vannak az autón, ami alku alap lesz.
- Ungvári Zoltán
Pontszám:
5/5
Teljesen egyezik az infó azzal, amit a vevőtől hallottam. Örülök neki, és meg is vettem az autót. Megnyugtattatok! Köszönöm szépen!
- Perlaki Béla
Pontszám:
4/5
Félelmetes hogy mik vannak! Végre egy oldal ami a vásárlókat segíti, bár egy kissé drága! Hiányolom a márkaszervizek bejegyzéseit, egy garanciális autónál gondolom márkaszervizbe vitték olajcserére! Amit néztem kiderült céges autó volt Franciaországban és a szervízkönyvben szereplő km sem egyező! Alkuképes lett az autó! :)
- Jose

Végkövetkeztetés

AUTODNA (az eredeti weblap üzemeltető) különböző forrásokból gyűjt adatokat, beleértve a nyilvános Internetes elérhetőségeket egészen a saját fejlesztésű rendszeréig. Ezekből készít online elérhető járműtörténeti jelentést. A Riport adatainak részletessége egyedi, alvázszámfüggő. Az összegyűjthető információk és adatok járműről-járműre eltérhetnek, azonban ezek a Riport megvásárlása előtt bemutatásra kerülnek.

A lekérdezett adatokat az AUTODNA által üzemeltetett informatikai hálózat szolgáltatja. Ez nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy ez a kifinomult rendszer adatokat tévesen ismételjen. Az AUTODNA mindent megtesz ezeknek a hibáknak a megszüntetésére.

Emlékezzen rá! Az autoDNA járműtörténeti Riport internetes adatbázisokra épülő, modern informatikai segítség, amellyel tájékozódhatunk egy számunkra érdekes autó műszaki és felszereltségi állapotáról. Erre vásárláskor és eladáskor is szükségünk lehet. A Riportban a járműről bejegyzéseket csak az autóiparban (műszaki vizsgaállomáson, márkakereskedés javítóműhelyében, biztosító társaság kárfelvételi bázisán, stb.) nap mint-nap dolgozó szakemberek tehetnek. Illetéktelen személyek nem tudnak manipulált adatokat a rendszerre feltölteni.

Tájékoztatjuk arról, hogy az oldalunkon cookie-kat használunk. A szolgáltatás optimalizálása miatt adat tartalmat kezelünk és a weboldalt az Ön igényeihez igazítjuk. A cookie-kat a böngésző beállításainak módosításával kezelheti. Ha továbbra is használja weboldalunkat a böngésző beállításainak módosítása nélkül, Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ a weboldalunk adatvédelmi politikájáról.