autoDNA tanácsok
Autó Olaszországból

Autó Olaszországból – minden, amit tudni kell

21 május 2022

Sokan döntenek úgy, hogy autót vásárolnak külföldről, beleértve az olaszországi autót is. Ennek oka, hogy a gazdagabb országok lakói gyakrabban cserélnek járműveket, és jobban vigyáznak rájuk. A tökéletes autó keresésekor azonban több tényezőt is figyelembe kell venni. 

 

Mit kell figyelembe vennie, ha Olaszországból vásárol autót? 

Nem szabad megfeledkezni a szükséges formalitásokról. A napfényes Olaszország a használt autók nagy választékával és viszonylag alacsony áraival csábít. 

Az autópályák és gyorsforgalmi utak kiterjedt hálózatával Olaszország hatalmas használtautó-piaccal rendelkezik, amely vonzó lehet az alkuszok számára.  Ha a dolgot nehezíti is a hazánk és Olaszország közötti viszonylag nagy távolság, könnyítést jelent a készpénzes tranzakciók magas korlátja. 

 

 15 000 eurót meghaladó értékű autó vásárlása Olaszországból 

Ha drágább olasz autót szeretne vásárolni, akkor a tranzakció során nagy összegű hitelkártyát kell használnia, vagy expressz átutalást kell végrehajtania egy eurószámláról. Utóbbi esetben előfordulhat, hogy a mi fizetésünk nem kerül elég gyorsan jóváírásra ahhoz, hogy a tranzakciót lezárjuk, pl. aznap délután. 

Tartsuk tehát ezt szem előtt, ha e kezdeti nehézségek ellenére úgy döntünk, hogy autót vásárolunk. A legjobb, ha olyan népszerű weboldalakon keresünk ajánlatokat, mint az Autoscout vagy a Mobile. Érdemes megnézni az interneten elérhető ajánlatokat összesítő portálokat is, pl. ooyyo.com, amelyek több százezer olasz ajánlathoz biztosítanak hozzáférést egy helyen. 

 

 Mivel vannak felszerelve az olaszországi autók? 

Az olaszországi autók általában légkondicionálóval vannak felszerelve, és az enyhe tél és az egész évben kevés csapadék miatt nem különösebben érzékenyek a korrózióra. Az egyetlen kivételt a tengerparton használt járművek jelentik, ahol sokáig ki lehetnek téve a karosszéria számára kedvezőtlen időjárásnak. 

Mit várhat még egy olaszországi autótól? Ez az árkategóriától függ, de sok olasz autó van automata sebességváltóval, bőrkárpitozással, fejlett biztonsági rendszerekkel és az utazás kényelmét javító további opciókkal felszerelve. 

 

Népszerű autómárkák 

A Fiat és a Lancia mellett, amelyek egyértelműen népszerűbb autómárkák, mint máshol, Olaszországban gyakorlatilag az összes népszerű márka ajánlatával találkozhat, különösen az olyan európai márkákéval, mint a Volkswagen vagy a BMW. Kicsit kevésbé népszerűek és egzotikusabbak az Ázsiából származó autók, egy “esztétikai tényező” miatt. 

 • A Fiat valószínűleg a legismertebb olasz autómárka. A Fiat hosszú múltra tekint vissza a piacon, járművei népszerűek és elismertek. A kedvező ár az egyik dolog, ami megkülönbözteti a Fiatot a többi márkától. 
 • Az Alfa Romeo járművek szintén tagadhatatlan szépségükről híresek (bár vannak sztereotípiák a kétes megbízhatóságukról). 

Más olasz autómárkák is említést érdemelnek: 

 • A Ferrari autók Európa (és az egész világ) minden piacán ismertek, és a csúcskategóriás, csúcsteljesítményű autók szinonimái.
 • A Maserati fényűző, gyors és elegáns járműveket gyárt, amelyek elképesztő hangzásukról ismertek. 
 • Lamborghini – traktorgyártóként indult, ma már az egyik leggyorsabb és leginspirálóbb autót szállítja. 

Ez a három luxus sportautó márka olyan járműveket gyárt, amelyek kivételesek és szemet gyönyörködtetőek, bárhol is jelennek meg. De vannak-e más márkák is Olaszországból? Gondoljunk a Lanciára, az Abarthra, a De Tomasóra vagy a Paganira… Ezek az autómárkák talán nem olyan híresek, mint a többiek, de szintén szép példái az olasz autógyártásnak. 

 

Mire figyelnek az olaszok, amikor autót választanak? 

 

FIGYELEM

Az olaszok nagyon odafigyelnek az esztétikára és a formatervezésre.

 

Történelmileg a német autókat más márkákhoz képest megbízhatónak, az amerikaiakat pedig extra nagynak tartották, míg az olaszok kifinomultságukkal és eleganciájukkal tűntek ki; ma az Olaszországban gyártott vagy ezen a piacon a külföldi autóknak mindig szépnek kell tűnniük a vásárlók számára (a Fiat például csillogó, haute cuture ihlette nevekkel ellátott színkínálattal rendelkezik). 

Néhány más márka, mint például a Lancia, még a női célcsoport felé is kacsintgat, amikor különleges színekkel és opciókkal ellátott különleges kiadásokat dob piacra, és speciális marketingkampányokat irányít a nők felé. Emiatt az ázsiai autók, amelyekben kevesebb figyelmet fordítanak a letisztult vonalakra és a standard opciókat, nagyon kevés sikert aratnak az olasz piacon. 

 

Mire figyeljünk, amikor olasz autót választunk? 

Az autóvásárláshoz több tényezőt kell ellenőrizni. A legfontosabb természetesen a jármű műszaki állapota, amelynek jónak kell lennie, és lehetővé kell tennie a biztonságos használatot. Olaszországban az autó átvizsgálását a törvény szerint el kell végezni: első alkalommal a jármű nyilvántartásba vételétől számított 4 év elteltével, majd örökké 2 évente. Az autó átvizsgálásán kívül figyelmet kell fordítani az olyan kérdésekre, mint például: 

 • kilométeróra- és járműtörténet, 
 • baleseti előzmények, 
 • a tulajdonosok száma, 
 • a gyártási év, 
 • ideiglenes törlés, 
 • felelősségbiztosítás, 
 • jogi státusz. 

Az emberek általában jó állapotú, rövid ideje használt autókat keresnek. A használt járművek Európában sokkal olcsóbbak, mint a szalonból származó járművek, ugyanakkor hosszú évekig szolgálhatják az új tulajdonost. 

 

INFO

Ahhoz azonban, hogy olasz autó tulajdonosa lehessen, bizonyos formalitásokat kell teljesíteni, és bizonyos dokumentumokat kell beszerezni.

 

Autó története 

Minden járműnek megvan a maga története. Sajnos egy drágább autó nem mindig garantálja a tökéletes műszaki állapotot. Ezért mielőtt egy adott autó mellett döntene, érdemes az autoDNA szolgáltatásban az alvázszám alapján ellenőrizni az előéletét, és ellenőrizni, hogy az adott autó megéri-e az Ön idejét és érdeklődését. 

 

Jó ha tudod

Az autoDNA több milliárd rekordot tartalmazó adatbázisokban keres a járművek előéletére, javításaira, sérüléseire, vizsgálataira és futásteljesítményére vonatkozóan. autoDNA segítségével online ellenőrizheti autóját a nap 24 órájában, a hét minden napján. 

 

 

 

Felelősségbiztosítás 

Minden járműnek érvényes felelősségbiztosítással kell rendelkeznie. A használtautó-kereskedőktől vásárolt járművek általában ideiglenes biztosítással rendelkeznek, amelyet a vásárlás után azonnal teljes körűre kell cserélni. A felelősségbiztosítás nélküli vezetés komoly, elkerülhetetlen bírságok kockázatával jár. 

 

Milyen dokumentumokat kapunk az olaszországi autóeladótól? 

Ha már kiválasztottuk a modellt és az autómárkákat, akkor adásvételi szerződést kell kötnünk az eladóval, vagy számlát kell kapnunk. A szerződésnek tartalmaznia kell az eladó és valamennyi társtulajdonos adatait a forgalmi engedély szerint. A szerződésnek tartalmaznia kell továbbá a jármű árát és adatait, beleértve a futásteljesítményt is. 

A szerződés aláírásától számított két éven belül az eladó felel a gépjármű esetleges nem szerződésszerű állapotáért. Ezért vásárlás előtt alaposan ellenőrizze a járművet, különösen, ha profi kereskedőtől vásárol. Az olasz jog úgy rendelkezik, hogy ha a szerződést az eladó telephelyén írják alá, a vevő nem állhat el tőle. Az eladónak az Európai Bizottság irányelveinek megfelelő típusjóváhagyási dokumentumot, az úgynevezett európai megfelelőségi tanúsítványt (COC) is át kell adnia. Ha nem kapjuk meg a COC-t, akkor az ilyen igazolás másolatát a gyártó megfelelő országbeli képviselőjétől kell beszerezni. 

 

 

Az eladónak a kulcskészlettel együtt a forgalmi engedélyt (Carta di circolazione) is át kell adnia. Ebben alapvető információkat találunk a motorteljesítményről, a tulajdonosról vagy a későbbi műszaki vizsgák időpontjáról. 

 

Carta_di_circolazione 

 

Olasz autók tulajdonosai 

Egy olaszországi autónak több tulajdonosa is lehet. Mindegyiküknek jelen kell lennie a tranzakció során, hogy aláírja. Ezért nagyon fontos, hogy előre megtudja, hány tulajdonosa van egy adott járműnek. Ellenkező esetben a tranzakció érvénytelen lehet. 

 

Hogyan lehet olasz autókat beszerezni? 

Aby móc korzystać z samochodu, należy skompletować niezbędne dokumenty. Bez nich pojazd nie może zostać zarejestrowany w kraju. Dodatkowo trzeba uiścić pewne opłaty, które czasem sięgają kilku tysięcy forintów. Kupując samochód, sprzedawca musi również posiadać zezwolenie na poruszanie się pojazdu, tzw. Carta di circolazione.  

 

Import samochodu osobowego z Włoch 

Wiele osób samodzielnie decyduje się na sprowadzenie włoskiego samochodu. To dobre rozwiązanie, ale nie można zapomnieć o dopełnieniu niezbędnych formalności. Podczas wizyty u właściciela pojazdu należy zaopatrzyć się w dokumenty takie jak:

 • licencja drogowa, 
 • certyfikat zgodności z wytycznymi Komisji Europejskiej, 
 • umowa sprzedaży, 
 • karta pojazdu (jeśli została wydana) 

Jeśli chodzi o umowę, najlepiej, jeśli jest sporządzona w co najmniej dwóch językach. Nasz język ojczysty i włoski sprawdzą się dobrze, ale angielski też może się przydać. Jeśli samochód został już zarejestrowany na Węgrzech, należy również dołączyć „tłumaczenie uwierzytelnione” (tj. 

Jeśli chcesz wywieźć samochód za granicę, musisz zdobyć tymczasowe tablice rejestracyjne. Obowiązują one przez kilka dni. Jeśli potrzebujesz więcej czasu, możesz umówić się z władzami włoskimi na wywozowe tablice rejestracyjne. Następnie będziesz potrzebować: 

 • o kopię zezwolenia na przejazd, 
 • Licencje eksportowe, 
 • udowodnić własność, 
 • o kopię dowodu osobistego, 
 • dowód wpłaty, 
 • wniosek o wywozowe tablice rejestracyjne. 

Z eksportowymi tablicami rejestracyjnymi możesz podróżować po całej Europie, dzięki czemu możesz łatwo podróżować przez dowolny kraj po drodze swoim nowym włoskim samochodem. 

 

Dostawa samochodu przez pośrednika 

Nie zawsze jest możliwość przywiezienia samego samochodu. Po wyrejestrowaniu pojazdu nie można nim poruszać się po drogach Włoch i Europy. W takich przypadkach jedyną opcją jest skorzystanie z firm, które dostarczają samochód na platformie. W takim przypadku nie musisz ponosić kosztów paliwa, ale taka operacja może kosztować tysiące złotych. Zazwyczaj fachowcy dokonują oględzin samochodu na miejscu, finalizują transakcję i przywożą go bezpośrednio na platformę. 

Możliwe jest również kupowanie pojazdów od dealera, który je wcześniej sprowadził. Takie samochody zazwyczaj posiadają doraźne ubezpieczenie OC. Sprzedający musi dostarczyć nowemu właścicielowi te same dokumenty, co przy zakupie samochodu bezpośrednio od Włocha. 

 

Pojawienie się włoskich samochodów w kraju 

Tymczasowe tablice rejestracyjne umożliwiają bezproblemowy wjazd do kraju samochodem, ale pojazd musi zostać natychmiast zarejestrowany w urzędach. Masz na to 30 dni. Należy również uwzględnić podatek akcyzowy, który należy zapłacić w ciągu 14 dni od sprowadzenia samochodu. Dowód uiszczenia opłaty należy okazać przy rejestracji pojazdu. Pamiętaj, że będziesz musiał zapłacić wyższe podatki za samochody z dużymi silnikami, ale nie są one powszechne we włoskich markach samochodów, z wyjątkiem luksusowych. 

 

Jak sprawdzić włoski samochód? 

Zanim zdecydujesz się na model i markę samochodu, dokładnie sprawdź jego historię. Można to również zrobić w domu. W takim przypadku przydatny będzie numer podwozia. autoDNA może wygenerować kompleksowy raport przedstawiający podstawowe informacje o pojeździe, historię pojazdu oraz dane dodatkowe. 

To wygodne rozwiązanie dla tych, którzy chcą uzyskać wszystkie niezbędne informacje o samochodzie. Taki raport może pomóc w podjęciu decyzji o zakupie włoskich marek samochodów. 

 

 

Czy warto kupować włoskie marki samochodów? 

Włoskie marki samochodowe są modne. Z tego powodu co roku ze słonecznych Włoch importowanych jest aż 28 000 pojazdów. Są to zazwyczaj dobrze utrzymane samochody, więc są również interesujące dla tych, którzy szukają tanich samochodów w idealnym stanie technicznym. Wybór jest niemały, można przeglądać oferty w internecie lub skorzystać z pomocy pośredników. 

Po prostu nie musisz od razu jechać do Włoch, aby dostać samochód swoich marzeń. Większość formalności można załatwić zdalnie, a w razie potrzeby można wynająć firmy do samodzielnego sprowadzenia wybranego auta. To doskonały wybór dla osób poszukujących dobrego pojazdu prosto z Włoch. 

 

WARNING

Wreszcie, bez względu na to, jakie włoskie pojazdy rozważasz sprowadzenie do kraju, upewnij się, że dokładnie sprawdziłeś stan każdego samochodu. Sprawdzenie historii samochodu to pierwsza rzecz, którą powinieneś zrobić. To także pierwszy krok na drodze do przyjemności posiadania samochodu jednej z najzabawniejszych marek w Europie. 

 

samochód sprowadzony z Włoch info