autoDNA tanácsok

Autó Olaszországból – minden, amit tudni kell

21 május 2022

Sokan döntenek úgy, hogy autót vásárolnak külföldről, beleértve az olaszországi autót is. Ennek oka, hogy a gazdagabb országok lakói gyakrabban cserélnek járműveket, és jobban vigyáznak rájuk. A tökéletes autó keresésekor azonban több tényezőt is figyelembe kell venni. 

 

Mit kell figyelembe vennie, ha Olaszországból vásárol autót? 

Nem szabad megfeledkezni a szükséges formalitásokról. A napfényes Olaszország a használt autók nagy választékával és viszonylag alacsony áraival csábít. 

Az autópályák és gyorsforgalmi utak kiterjedt hálózatával Olaszország hatalmas használtautó-piaccal rendelkezik, amely vonzó lehet az alkuszok számára.  Ha a dolgot nehezíti is a hazánk és Olaszország közötti viszonylag nagy távolság, könnyítést jelent a készpénzes tranzakciók magas korlátja. 

 

 15 000 eurót meghaladó értékű autó vásárlása Olaszországból 

Ha drágább olasz autót szeretne vásárolni, akkor a tranzakció során nagy összegű hitelkártyát kell használnia, vagy expressz átutalást kell végrehajtania egy eurószámláról. Utóbbi esetben előfordulhat, hogy a mi fizetésünk nem kerül elég gyorsan jóváírásra ahhoz, hogy a tranzakciót lezárjuk, pl. aznap délután. 

Tartsuk tehát ezt szem előtt, ha e kezdeti nehézségek ellenére úgy döntünk, hogy autót vásárolunk. A legjobb, ha olyan népszerű weboldalakon keresünk ajánlatokat, mint az Autoscout vagy a Mobile. Érdemes megnézni az interneten elérhető ajánlatokat összesítő portálokat is, pl. ooyyo.com, amelyek több százezer olasz ajánlathoz biztosítanak hozzáférést egy helyen. 

 

 Mivel vannak felszerelve az olaszországi autók? 

Az olaszországi autók általában légkondicionálóval vannak felszerelve, és az enyhe tél és az egész évben kevés csapadék miatt nem különösebben érzékenyek a korrózióra. Az egyetlen kivételt a tengerparton használt járművek jelentik, ahol sokáig ki lehetnek téve a karosszéria számára kedvezőtlen időjárásnak. 

Mit várhat még egy olaszországi autótól? Ez az árkategóriától függ, de sok olasz autó van automata sebességváltóval, bőrkárpitozással, fejlett biztonsági rendszerekkel és az utazás kényelmét javító további opciókkal felszerelve. 

 

Népszerű autómárkák 

A Fiat és a Lancia mellett, amelyek egyértelműen népszerűbb autómárkák, mint máshol, Olaszországban gyakorlatilag az összes népszerű márka ajánlatával találkozhat, különösen az olyan európai márkákéval, mint a Volkswagen vagy a BMW. Kicsit kevésbé népszerűek és egzotikusabbak az Ázsiából származó autók, egy “esztétikai tényező” miatt. 

 • A Fiat valószínűleg a legismertebb olasz autómárka. A Fiat hosszú múltra tekint vissza a piacon, járművei népszerűek és elismertek. A kedvező ár az egyik dolog, ami megkülönbözteti a Fiatot a többi márkától. 
 • Az Alfa Romeo járművek szintén tagadhatatlan szépségükről híresek (bár vannak sztereotípiák a kétes megbízhatóságukról). 

Más olasz autómárkák is említést érdemelnek: 

 • A Ferrari autók Európa (és az egész világ) minden piacán ismertek, és a csúcskategóriás, csúcsteljesítményű autók szinonimái.
 • A Maserati fényűző, gyors és elegáns járműveket gyárt, amelyek elképesztő hangzásukról ismertek. 
 • Lamborghini – traktorgyártóként indult, ma már az egyik leggyorsabb és leginspirálóbb autót szállítja. 

Ez a három luxus sportautó márka olyan járműveket gyárt, amelyek kivételesek és szemet gyönyörködtetőek, bárhol is jelennek meg. De vannak-e más márkák is Olaszországból? Gondoljunk a Lanciára, az Abarthra, a De Tomasóra vagy a Paganira… Ezek az autómárkák talán nem olyan híresek, mint a többiek, de szintén szép példái az olasz autógyártásnak. 

 

Mire figyelnek az olaszok, amikor autót választanak? 

 

FIGYELEM

Az olaszok nagyon odafigyelnek az esztétikára és a formatervezésre.

 

Történelmileg a német autókat más márkákhoz képest megbízhatónak, az amerikaiakat pedig extra nagynak tartották, míg az olaszok kifinomultságukkal és eleganciájukkal tűntek ki; ma az Olaszországban gyártott vagy ezen a piacon a külföldi autóknak mindig szépnek kell tűnniük a vásárlók számára (a Fiat például csillogó, haute cuture ihlette nevekkel ellátott színkínálattal rendelkezik). 

Néhány más márka, mint például a Lancia, még a női célcsoport felé is kacsintgat, amikor különleges színekkel és opciókkal ellátott különleges kiadásokat dob piacra, és speciális marketingkampányokat irányít a nők felé. Emiatt az ázsiai autók, amelyekben kevesebb figyelmet fordítanak a letisztult vonalakra és a standard opciókat, nagyon kevés sikert aratnak az olasz piacon. 

 

Mire figyeljünk, amikor olasz autót választunk? 

Az autóvásárláshoz több tényezőt kell ellenőrizni. A legfontosabb természetesen a jármű műszaki állapota, amelynek jónak kell lennie, és lehetővé kell tennie a biztonságos használatot. Olaszországban az autó átvizsgálását a törvény szerint el kell végezni: első alkalommal a jármű nyilvántartásba vételétől számított 4 év elteltével, majd örökké 2 évente. Az autó átvizsgálásán kívül figyelmet kell fordítani az olyan kérdésekre, mint például: 

 • kilométeróra- és járműtörténet, 
 • baleseti előzmények, 
 • a tulajdonosok száma, 
 • a gyártási év, 
 • ideiglenes törlés, 
 • felelősségbiztosítás, 
 • jogi státusz. 

Az emberek általában jó állapotú, rövid ideje használt autókat keresnek. A használt járművek Európában sokkal olcsóbbak, mint a szalonból származó járművek, ugyanakkor hosszú évekig szolgálhatják az új tulajdonost. 

 

INFO

Ahhoz azonban, hogy olasz autó tulajdonosa lehessen, bizonyos formalitásokat kell teljesíteni, és bizonyos dokumentumokat kell beszerezni.

 

Autó története 

Minden járműnek megvan a maga története. Sajnos egy drágább autó nem mindig garantálja a tökéletes műszaki állapotot. Ezért mielőtt egy adott autó mellett döntene, érdemes az autoDNA szolgáltatásban az alvázszám alapján ellenőrizni az előéletét, és ellenőrizni, hogy az adott autó megéri-e az Ön idejét és érdeklődését. 

 

Jó ha tudod

Az autoDNA több milliárd rekordot tartalmazó adatbázisokban keres a járművek előéletére, javításaira, sérüléseire, vizsgálataira és futásteljesítményére vonatkozóan. autoDNA segítségével online ellenőrizheti autóját a nap 24 órájában, a hét minden napján. 

 

 

 

Felelősségbiztosítás 

Minden járműnek érvényes felelősségbiztosítással kell rendelkeznie. A használtautó-kereskedőktől vásárolt járművek általában ideiglenes biztosítással rendelkeznek, amelyet a vásárlás után azonnal teljes körűre kell cserélni. A felelősségbiztosítás nélküli vezetés komoly, elkerülhetetlen bírságok kockázatával jár. 

 

Milyen dokumentumokat kapunk az olaszországi autóeladótól? 

Ha már kiválasztottuk a modellt és az autómárkákat, akkor adásvételi szerződést kell kötnünk az eladóval, vagy számlát kell kapnunk. A szerződésnek tartalmaznia kell az eladó és valamennyi társtulajdonos adatait a forgalmi engedély szerint. A szerződésnek tartalmaznia kell továbbá a jármű árát és adatait, beleértve a futásteljesítményt is. 

A szerződés aláírásától számított két éven belül az eladó felel a gépjármű esetleges nem szerződésszerű állapotáért. Ezért vásárlás előtt alaposan ellenőrizze a járművet, különösen, ha profi kereskedőtől vásárol. Az olasz jog úgy rendelkezik, hogy ha a szerződést az eladó telephelyén írják alá, a vevő nem állhat el tőle. Az eladónak az Európai Bizottság irányelveinek megfelelő típusjóváhagyási dokumentumot, az úgynevezett európai megfelelőségi tanúsítványt (COC) is át kell adnia. Ha nem kapjuk meg a COC-t, akkor az ilyen igazolás másolatát a gyártó megfelelő országbeli képviselőjétől kell beszerezni. 

 

 

Az eladónak a kulcskészlettel együtt a forgalmi engedélyt (Carta di circolazione) is át kell adnia. Ebben alapvető információkat találunk a motorteljesítményről, a tulajdonosról vagy a későbbi műszaki vizsgák időpontjáról. 

 

Carta_di_circolazione 

 

Olasz autók tulajdonosai 

Egy olaszországi autónak több tulajdonosa is lehet. Mindegyiküknek jelen kell lennie a tranzakció során, hogy aláírja. Ezért nagyon fontos, hogy előre megtudja, hány tulajdonosa van egy adott járműnek. Ellenkező esetben a tranzakció érvénytelen lehet. 

 

Hogyan lehet olasz autókat beszerezni? 

Az autó használatához meg kell szervezni a szükséges dokumentumokat. Ezek nélkül a járművet nem lehet az országban nyilvántartásba venni. Emellett meghatározott díjakat kell fizetni, amelyek néha több ezer forintot is elérnek. Autóvásárláskor az eladónak rendelkeznie kell a jármű forgalmi engedélyével, az úgynevezett Carta di circolazione-val is.  

 

Személygépkocsi behozatala Olaszországból 

Sokan döntenek úgy, hogy saját maguk hoznak be egy olasz autót. Ez jó megoldás, de nem szabad megfeledkezni a szükséges formaságok elvégzéséről. A jármű tulajdonosának felkeresésekor olyan dokumentumokat kell beszereznie, mint például:

 • a forgalmi engedélyt, 
 • az Európai Bizottság iránymutatásainak való megfelelésről szóló tanúsítványt, 
 • az adásvételi szerződés, 
 • a járműkártya (ha kiállították) 

Ami a szerződést illeti, a legjobb megoldás, ha azt legalább két nyelven készítik el. Az anyanyelvünk és az olasz jól fog működni, de az angol is praktikus lehet. Ha a gépkocsit már regisztrálták hazánkban, akkor egy “hitelesített fordítást” (azaz igazságügyi hivatal által hitelesített fordítást) is csatolni kell: a fordítónak a hivatalnok előtt egy 16 eurós illetékbélyegzővel együtt egy eskü alatt tett nyilatkozatot kell benyújtania. 

Ha az autót országba akarja vinni, ideiglenes rendszámtáblákat kell beszerezni. Ezek néhány napig érvényesek. Ha hosszabb időre van szüksége, az olasz hatóságokkal elintézheti a kiviteli rendszámokat. Ezután szükséged lesz a következőkre: 

 • a forgalmi engedély másolatára, 
 • kiviteli engedély, 
 • a tulajdonjog igazolására, 
 • a személyi igazolvány másolatára, 
 • a fizetési bizonylat, 
 • a kiviteli rendszámtáblák iránti kérelem. 

A kiviteli rendszámokkal egész Európában utazhat, így új olasz autójával könnyedén átutazhat minden országon útközben. 

 

Az autó közvetítőn keresztül történő elszállítása 

Nem mindig lehetséges az autót egyedül elhozni. Miután a járművet levették a nyilvántartásból, az olasz és az európai utakon nem közlekedhet. Ilyenkor az egyetlen lehetőség olyan cégek igénybevétele, amelyek platón szállítják az autót. Az üzemanyagköltséget ilyen esetben nem kell fizetnie, de egy ilyen művelet akár több ezer zlotyba is kerülhet. Általában a szakemberek a helyszínen megvizsgálják az autót, lezárják az ügyletet, és közvetlenül platón hozzák el. 

Lehetőség van arra is, hogy olyan kereskedőtől vásároljon járműveket, aki már korábban importálta azokat. Az ilyen autók általában ideiglenes felelősségbiztosítással rendelkeznek. Az eladónak ugyanazokat a dokumentumokat kell az új tulajdonos rendelkezésére bocsátania, mint amikor közvetlenül egy olasztól vásárolja meg az autót. 

 

Az olasz autók érkezése az országba 

Az ideiglenes rendszámtáblák lehetővé teszik az autóval történő problémamentes beutazást az országba, de a járművet azonnal be kell jegyeztetni a hatóságoknál. Erre 30 nap áll rendelkezésére. Figyelembe kell vennie a jövedéki adót is, amelyet az autó behozatalát követő 14 napon belül kell megfizetnie. A jármű nyilvántartásba vételekor be kell mutatni a díjfizetési bizonylatot. Ne feledje, hogy a nagymotoros autók után magasabb illetéket kell fizetnie, de ezek nem gyakoriak az olasz autómárkáknál, kivéve a luxustípusokat. 

 

Hogyan vizsgáljunk meg egy olasz autót? 

Mielőtt döntene a modell és az autómárkák kiválasztásáról, gondosan ellenőrizze annak történetét. Ez otthon is elvégezhető. Ilyenkor hasznos lesz az alvázszám. autoDNA átfogó jelentést tud készíteni, amely bemutatja a járműre vonatkozó alapvető információkat, a jármű történetét és további adatokat. 

Ez egy kényelmes megoldás azok számára, akik minden szükséges információt meg akarnak szerezni egy autóról. Egy ilyen jelentés segíthet az olasz autómárkák vásárlásáról szóló döntés meghozatalában. 

 

 

Érdemes olasz autómárkákat vásárolni? 

Az olasz autómárkák divatosak. Emiatt évente akár 28 000 járművet is importálnak a napfényes Olaszországból. Ezek általában jól karbantartott autók, így azok számára is érdekesek, akik olcsó, tökéletes műszaki állapotban lévő autókat keresnek. A választék jelentős, az emberek az interneten böngészhetik az ajánlatokat, vagy igénybe vehetik a közvetítők segítségét. 

Egyszerűen nem kell azonnal Olaszországba utazni, hogy megszerezzük álmaink autóját. A legtöbb formalitást távolról is el lehet intézni, és ha szükséges, fel lehet bérelni cégeket, amelyek maguk hozzák el a kiválasztott autót. Ez kiváló választás azok számára, akik egyenesen Olaszországból keresnek egy jó járművet. 

 

FIGYELEM

Végül is, függetlenül attól, hogy milyen olasz járműveket fontolgat az országba hozni, győződjön meg róla, hogy gondosan ellenőrizze az egyes autók állapotát. Az autó történetének ellenőrzése az első dolog, amit meg kell tennie. És ez egyben az első lépés is az úton az élvezet felé, hogy Európa egyik legvidámabb márkájának autóját birtokolhassa. 

 

car from italy info