autoDNA tanácsok
Automata váltós autó

Automata váltós autó: mit kell tudni az ilyen felszereltségű autóról a vásárlás ELŐTT?

6 április 2017

Aki még nem vezetett automata váltós autót,  felteheti a kérdést magának: miért nem vagyok elfogadó típusú vezető? Ezen váltók javítása drága, és a piacon sokan csak használt autóként választják ezt a “luxust”. Ilyen típusú autó választása előtt olvassa el a különböző megoldásokról szóló cikkünket; hogyan is teljesítenek  ezen autók a hétköznapjaikban. 

Automata váltók típusai

A mai autók 4 típusú automata váltóval szerelt járművek. Az egyes változatoknak megvannak az előnyei és hátrányai;  érdemes tájékozódni, melyik kivitel felel meg örömteli vezetési élményünknek?

A klasszikus automata autók

Eleinte csak a luxus autóknak járt ez a kényelem. Miután már frankón  működtek egyre gyakrabban kezdték alkalmazni az alacsonyabb kategóriás járművekben. Nem voltak túl bonyolultak, hamar megtanulta a javítóipar a lehetséges problémák orvoslását. Ezek a járművek nem hibásodtak meg, viszont növelték a jármű fogyasztását.

 

Direct Shift Gearbox (DSG)

A Volkswagen honosította meg, amelyhez jó teljesítmény átvitel és modern konstrukció párosult. Bevezetése jelentős (15%) üzemanyag megtakarítást eredményezett. A váltó dupla kapcsolást biztosít: a következő és az azt következő kapcsolat lehetőségét. Ehhez kapcsolódik a kettős tömegű lendkerék, amelynek esetleges cseréje drága mulatság. Volkswagen ajánlja a következő modelljeiben: Audi (S tronic márkanév alatt) TT, A1, A3, S3, A4 és S4 (B8), A5, A7, A8 (D4), Q5 és R8, Seat Ibiza, Leon, Altea, Toledo, Alhambra, Skoda Fabia, Octavia, Rapid, Roomster, Superb II , Yeti, míg az alpmárka Volkswagen Polo, Golf GTI, TDI, Jetta, Vento, Bora, Eos, Touran, új Beetle, Passat, CC, Sharan, Scirocco, Tiguan, Caddy és Transporter.

Ha ilyen váltós autót választ, gondoljon a Skoda Fabia II (2007-) 1.2 TSI 105 eKm, Seat Ibiza IV (2008-) 1.2 TSI 105 eKm, Volkswagen Golf V (2003-2008) 1.9 TDI 105 eKm, Skoda Octavia II (2004-2013) 1.9 TDI 105 eKm, Skoda Yeti (2009-) 2.0 DI CR 140 eKm, and Volkswagen Tiguan (2007-) 2.0 TDI 140 eKm. intervaumaira! Óvakodjon a Chevy Cruze (2008-), modelltól!

 

Continuous Variable Transmission (CVT): fokozatmentes váltó

Érdekes műszaki megoldás, Leonardo da Vinci’s eszéből pattant gondolat. Több millió robogó naponta “használja” ezt a fokozatmentes típust. Ha meghibásodik, brutál drága a kevlár űber műszaki szíj. Véges szerviz intervallum drága cserével.

 

FONTOS

Mielőtt ilyen típust választ, járjon utána a típus karbantartás igényének. CVT használ az Audi Multitronic, Nissan, Toyota, Honda CVT típusok.

 

A karbantartásokat tekintve a Nissan Micra K12 (2002-2010) 1.4 16V 88 eKm.cserével azért húzós egy autó életében. A meghibásodás bajnoka az Audi A4 Multitronic (2000-).

 

Félautomata  váltók Selespeed (semi-automatic or automatized manual transmission)

Ez a típus a hagyományos és az automata változat ötvözete. A kuplungpedál benyomása nélkül vagy váltókar elmozdítással vagy kormánygomb benyomással kapcsolhatunk. Picit nehéz beállítani, de jól működik. Ezt a rendszert használja a FIAT a sportshift és R Tronic típusain.

Ha ezen típusú autó után érdeklődik, akkor az Audi A4 Tiptronic (2000-2008) 2.4 V6, 170 eKm.-es jó választás lehet. A Fiat Grande Punto (Dualogic), Opel Corsa (Easytronic), Citroen C4 Picasso vagy korábbi modellek felejtősek!

 

Hogyan vegyünk automata váltós autót?

Ha mindezek ellenére talált olyan típust, amely megfelelne az Ön elvárásainak, akkor hajrá, gyerünk a hahu-ra (Használtauto.hu)!  Egyre több automata váltós autó van a hirdetések között, köszönhetően a hybrid járgányok elterjedésének. Amíg nincs túl vagy választék, addig ne csak az olcsó ár miatt válasszon egyet közülük.

 

FONTOS

Ellenőrizze a futásteljesítmény, minél kisebb, annál jobb, mert ez nemcsak az automata váltó, hanem az egész autó elhasználódását tükrözi.

 

Ha talált egy megfelelő autót, akkor a lehető leghosszabb próbaútra menjen vele. Emlékezzen rá: az automata váltók meghibásodási jelei kisebb utak megtétele után kezdenek előjönni még akkor is, ha elindulás után semmi bajt sem szimulálnak. Ha szerelőműhelye kényszerül az autóval, mindenképpen keressen automata váltóra szakosodott javítóműhelyt, mert ez a szerkezet nagyobb precizitást és szakértelmet igényel. Az autó átnézésekor különös gonddal figyeljen a váltó olajszintre a a hidraulika folyadék tisztaságára.

Ha automata váltóval felszerelt gépkocsit keres, akkor azt is fontolja meg, hogy a kényelemi extra nagyobb költséggel is jár. A magasabb üzemanyag fogyasztás és egy esetleges váratlan meghibásodás miatt azoknak ajánljuk, akik egy váratlan váltójavításhoz megfelelő anyagi tartalékkal rendelkeznek. Ha Ön nem ezen emberek közé tartozik, akkor gondolkozzon ésszerűen: vásároljon inkább hagyományos mechanikus váltóval szerelt autót a családjának.

 

Ne feledd

Az autoDNA weboldalán elérhető alvázszám-ellenőrzés segíthet egy ismeretlen múltú autó megvásárlásával járó további költségektől való védekezésben. A szolgáltatás egész évben, éjjel-nappal elérhető – mindössze internet-hozzáférésre és az ellenőrizni kívánt jármű alvázszámára van szükséged.

 

Summary