autoDNA tanácsok
Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel: amit tudni érdemes a tökéletes szervezéshez

15 szeptember 2017

A gyermekekkel való utazás nem kis dolog, legyen szó autóról, repülőről, vonatról vagy éppen buszról. Minél hosszabb a út, annál valószínűbb, hogy a gyerekek unatkozni fognak, éhesek lesznek vagy kimerülnek. Szerencsére ha Ön úgy dönt, hogy saját gépkocsival utazik, sokkal rugalmasabbá módon tudja az utat úgy megszervezni, hogy könnyebbé váljon mind az Ön, mind pedig a gyermekek számára.

Az által, hogy Ön szabja meg hogy az utazás során mi történjen, dönthet a pihenő időkről is, akár egy órára vagy egy-egy éjszakára hosszú út esetén. Szintén előre eldönthető, hogy milyen holmik kerüljenek a csomagtartóba, milyenek az utastérbe, mi az, amire szükség lehet az út során. Néhány extra játék az útra? Nem lehet probléma. Annak érdekében, hogy a legfiatalabb utasok is élvezhessék az autóban töltött időt, szánjon egy kis időt az utazás megtervezésére és a felkészülésre

Alternatív időpontok

Jobb lenne, ha a gyerek egész idő alatt aludna, amíg vezet? Hát persze. Akkor zavartalanabb lenne a vezetés, nem kellene extra szüneteket beiktatni, vagy szórakoztatni az kis utasokat a kormány mögül. Ezért sok szülő úgy dönt, hogy éjszaka utazik. Plusz előny, hogy így nem kerülnek forgalmi dugóba. Ugyanakkor az éjszakai vezetés nem mindenkinek való: ha hajlamos ebben az időszakban elaludni vagy az éjszakai vezetés koncentrációs problémákat okoz, célszerű inkább az ágyban maradni. Nincs értelme kockáztatni ilyenkor jobb aludni, és inkább korán, 4-5-kor elindulni.

Tudtad?

Az első néhány reggeli óra legalább olyan alkalmas az utazásra, mint az éjszaka közepe. Nincs forgalom és nincs magas hőmérséklet. Ugyanakkor a gyermek valószínűleg aludni fog az út első részében.

Amit tudnia kell az utazás tökéletes megszervezéséről

Az út megtervezése során arra is gondolni kell, hogy az mikor fejeződik be. Amennyiben a gyerek(ek) nem alvással töltik az odőt utazás közben, nyilvánvaló, hogy nem a GPS által jelzett utazási idő alatt fog célba érni. A tényleges idő kiszámításához például hozzá lehet adni negyedórás pihenőket minden második órában. Ha lehetséges, akkor a szüneteket kisebb parkolóban tartsuk, ahol nyugodtabb és kissé csendesebb lesz a környezet. Néhány parkoló kínál pihenésre alkalmas padokat, asztalokat vagy akár mini játszóteret is. Így gyerekeknek esélye lesz egy kicsit futkározni, mozogni is.

Amennyiben egy távolabbi ország a célpont, célszerű éjszakára megszállni valahol. Nyilván egy távolabbi országhoz más országokon keresztül vezet az út. Ilyen esetekben úgy érdemes tervezni a szállás foglalásokat, hogy lehetőség szerint az ottani rövid tartózkodás ideje alatt jusson idő egy kis városnézésre, a nevezetességek megtekintésére is. Ne kényszerpihenő legyen egy-egy ilyen megálló, inkább gazdagítsa az utazási élményeket.

Mivel célhoz jutás hosszabb időt vesz igénybe, jó lenne ha a lehető leghosszabb időt töltenék a gyerekek a nyaralással.

Tudtad?

Szakemberek azt állítják, a gyerekek számára az új környezethez való alkalmazkodás hosszabb időt vesz igénybe, így ők az első napokban fáradékonyak és feszültebbek lesznek, csakúgy, mint a rövid pihenő utáni hazatérés esetén. A kutatások szerint az optimális nyaralási hossz 6 hét. Sajnos a valóságban ez a legtöbbünk számára irreális, már a három hét is luxus. Így a gyerekek érdekében inkább egy nyugodtabb környezetet válasszunk nyaralási célpontként, elkerülve a forgatagot és az aktív éjszakai élet nyüzsgését.

Még a látszólag legtökéletesebb tervezéssel sem lehet felkészülni minden felmerülő problémára. Nem érdemes foggal-körömmel ragaszkodni a tervekhez, rugalmasabb hozzáállással mindenki elégedettebb lesz a végén.

A jó szervezés kulcsfontosságú a gyerekekel való autózás során

Nincs olyan általános terv, amely garantálná, hogy az út teljesen probléma mentes lesz. A siker kulcsa a szervezésben rejlik.

Elsőként megfelelően fel kell készíteni a gyerekek számára az autó hátsó traktusát ahol utazni fognak. Szükség lesz biztonsági gyermek ülésre, amely tökéletes állapotban van és a gyerek számára kényelmes. Magát a hátsó ülést érdemes a gyerek számára kellemes érintésű, de könnyen tisztítható takaróval leteríteni. Így a kárpitot is óvhatjuk az esetlegesen leejtett nasi darabkáktól, szennyeződésektől.

Szükség lehet árnyékolásra is. Amennyiben nincsenek az autóba beépített árnyékolók, érdemes beszerezni függönyt vagy napellenzőt az oldalablakokra. Hogy a gyerekek jól aludjanak utazó párnára is szükség lehet (ha nincs a gyerekülésbe beépítve ilyen). Készítsük elő kedvenc meséit, hangoskönyveket, vagy olyan mesekönyvet, amelyet felolvashatunk az út során.

Készítsünk elő egy könnyen hozzáférhető táskát minden olyan “felszereléssel”, amelyre a gyermekeknek az autóban szüksége lehet. Ilyen szükséges tárgyak lehetnek a következők: pelenka, száraz és nedves törlőkendő, víz (akár kézmosáshoz is jó), antibakteriális gél, ruházat, takaró, elsősegélykészlet, különböző italok és harapnivalók, változatos játékok. Ne egyszerre adjuk a gyereknek az összes játékot, mert unatkozni fog mielőtt elérik az célt. Csecsemőknek készítsünk tartalékokot a következőkből: cumit, cumisüveg, rágóka, csörgő, krémek, uti tisztálkodó szerek. Ez a csomag a felnőttek számára hozzáférhető helyen az utastérben kerülhet elhelyezésre, így, ha bármire szükség van, nem kell parkolót keresni, hogy kivegyük a csomagtartóból. Egyre több szülő úgy dönt, hogy hordozható médialejátszót vásárol, amely a fejtámlába telepíthető. Ennek távvezérlőjét és a gyermek holmikkal teli táskát egy felnőtt utas kezelje, hogy a sofőr a vezetésre tudjon öszpontosítani.

Tipp

Ha elfogynak a filmek és az összes játék unalmassá válik, egy kis kreativitással leköthetjük a gyerekek figyelmét: pl. melyik felhő milyen állatra hasonlít, vagy számoljuk meg a bocikat és gólyákat az út menti mezőn, stb. Közös éneklés vagy gyermek versek, modókák is élvezetessé tehetik a gyerekek számára az autóban töltött időt.

 

A gyerekek hajlamosak rosszul lenni, vagy alvásból felébredni. A vezetési stílusunkat igazítsuk utasaink igényéhez, fokozatosan gyorsítsunk, finoman fékezzünk, ezzel is csökkentsük a gyerekek fizikai megterhelését.

Ami a legfontosabb hogy legyen pozitív! A gyerekekkel való utazás biztosan bonyolultabb, mint egyedül utazni, de a családdal töltött idő kellemesebb. Mosolyogjon és élvezze a nyaralást!

Ne feledd

Az autoDNA weboldalán elérhető alvázszám-ellenőrzés segíthet egy ismeretlen múltú autó megvásárlásával járó további költségektől való védekezésben. A szolgáltatás egész évben, éjjel-nappal elérhető – mindössze internet-hozzáférésre és az ellenőrizni kívánt jármű alvázszámára van szükséged.

 

Summary