autoDNA tanácsok
Az autó garanciája

Az autó garanciája. Az autó gyári garanciájának meghosszabbítása

2 február 2022

Az autó egyes alkatrészei természetes kopásnak vannak kitéve. Vannak azonban olyan hibák, amelyeket nem az idő múlása, hanem az anyag- és gyári hibák okoznak. Ilyen helyzetekben az autósok gondosan ellenőrzik a garanciális feltételeket, és keresik a javításon való spórolás lehetőségeit. Ha azonban autója garanciája hamarosan lejár, érdemes megvizsgálni a gyári autógarancia meghosszabbítását.

Tudja meg, hogy ez költséghatékony megoldás-e, és mit nyerhet vele.

 

Szabványos autógarancia

A gyártó szabványos autógaranciája egy önkéntes nyilatkozat arról, hogy az autónak egy meghatározott ideig hibamentesen kell működnie.

 

FIGYELEM

Az Európai Unióban minden eladott termékre garanciát [jótállást] vagy hallgatólagos jótállást [termékszavatosságot] kell vállalni. Ez azt jelenti, hogy a gyártó nem vonhatja ki magát a felelősség alól a felhasználó hibáján kívül keletkezett hibákért vagy meghibásodásokért.

 

Jelenleg a jótállási idő általában két év. A garancia lehetővé teszi, hogy az autó gyári hibáit ingyenesen elhárítsuk; a garancia általában olyan elemekre és hibás részegységekre terjed ki, mint pl:

 • karosszéria torzulás, korrózió,
 • festékbevonat, ha a hibát nem a felhasználó hibája okozta. Érdemes odafigyelni az ilyen hiba javításának szabályaira, mert az eltér a karosszéria deformációtól és a jótállási időktől. A karosszéria torzulásra például 2 év garancia vonatkozhat, míg a festékbevonatra 3 év garancia,
 • motor
 • sebességváltó (kézi és automata sebességváltó),
 • sebességváltó tengelyek,
 • alvázelemek, első és hátsó felfüggesztési pontok,
 • kormányzás,
 • a fékrendszer nem működő alkatrészei: főfékhenger a fékrásegítővel együtt
 • hidraulikus/pneumatikus rendszer,
 • üzemanyagrendszer,
 • elektromos hibák,
 • hűtőrendszer,
 • dinamikus rendszerek,
 • biztonsági funkciók.

A garancia a fenti elemek némelyikére egy meghatározott futásteljesítményhatárig terjed. Autóvásárláskor érdemes ellenőrizni, hogy mely rendszerek és alkatrészek élveznek korlátozott mértékű védelmet.

Mire nem terjed ki az autógarancia?

Alapvetően az autógarancia gyártási és anyaghibákra terjed ki. Az alapgarancia nem terjed ki azokra a hibákra, amelyek a jármű rendszeres használatából erednek, például a gumiabroncsok vagy a féktárcsák elhasználódására. A garanciális védelemből kizárt leggyakoribb alkatrészek a következők:

 • üzemanyag-, levegő- és olajszűrők,
 • kenőanyagok, elemzsírok, olajok,
 • folyadékok a hűtőrendszerhez, a szervokormányhoz, a fékekhez, a szélvédőmosó folyadékhoz, a légkondicionáló hűtőfolyadékához,
 • fékrendszer és alkatrészei: fékbetétek és fékpofák, féktárcsák és fékdobok,
 • kuplungtárcsa nyomólappal és nyomócsapággyal,
 • nagyfeszültségű kábelek, gyújtótekercsek, izzószálak és diódák, izzók és biztosítékok,
 • a szélvédő, az ablakok, az ablak- és ajtótömítések,
 • ablaktörlő karok és lapátok,
 • az alapgarancia általában kizárja a légkondicionáló rendszerek porvédő elemeit,
 • ékszíjak és bordásszíjak, felnik, keréktárcsák, hajtószíj szíjtárcsák és feszítők,
 • gyújtógyertyák és izzítógyertyák,
 • bár a kipufogórendszer nem tipikusan üzemelő alkatrész, a gyártók általában kizárják a garancia alól.

Ha nem biztos benne, hogy mely alkatrészek nem tartoznak a garancia hatálya alá, ellenőrizze autója garanciális feltételeit.

Mi az a gyári autógarancia meghosszabbítása?

A kiterjesztett járműgarancia egy olyan kiegészítő eszköz, amelyet az autótulajdonos választhat, amikor autót vásárol vagy már használ. Általában az ilyen garancia ugyanarra a körre terjed ki, mint egy új jármű esetében – azonban általában nem a gyártó, hanem egy biztosítótársaság nyújtja. Ez egyfajta biztosítás, amellyel meghosszabbítjuk azt az időszakot, amely alatt nem kell aggódnunk az anyag- vagy kivitelezési hibák javítási költségei miatt. Az alapgarancia alatt a vevő védelmét értjük a gyártási hibák javítási költségeivel szemben az első 2-3 évben. A biztonság és a nyugalom fenntartása érdekében azonban meghosszabbítható. Bizonyos értelemben lehetővé teszi, hogy az elöregedő autó használatának kockázatát másra ruházzuk át. Az ilyen biztosítást nyújtó társaságok gyakran az autógyártóhoz kapcsolódnak, általában a gyártó vállalat részei. A vállalat által nyújtott hosszabb garancia a termék magas minőségéről tanúskodik.

Mit ad az autó gyári garanciájának meghosszabbítása?

 

FIGYELEM

A garancia meghosszabbításának fő előnye a nyugalom és a költségvetésünk könnyű kiszámítása.

 

Kiküszöböljük a fedezett elemek előre nem látható meghibásodásából eredő hatalmas költségek kockázatát. Az ilyen biztosítás éves költsége összehasonlíthatatlanul alacsonyabb, mint a garancia lejárta után egy-egy nagyobb javításért fizetett összeg. Minden javítást ebben az időszakban eredeti pótalkatrészekkel végzünk. Biztosítja az összes részegység megfelelő működését, és lehetővé teszi az autó eredeti értékének nagyobb részének megtartását. A meghosszabbított garancia előnyei a következők:

 • vonzó biztosítási ár a fedezett javítási költségekhez képest
 • a meghibásodások és hibák ingyenes javítása – mind az alkatrészek, mind a munkadíj tekintetében
 • szakszerű járműjavítás hivatalos műhelyekben, eredeti pótalkatrészek felhasználásával
 • fejlett diagnosztika engedélyezett berendezésekkel – a hibák és meghibásodások gyorsabb elhárítása
 • jobb költségvetés-tervezés – pontosan tudja, hogy mennyit kell fizetnie a garanciáért, szemben a véletlenszerű meghibásodások javításának kiszámíthatatlan költségeivel.
 • a biztosítás átruházásának lehetősége az új tulajdonosra – ez magasabb árat jelent az autó viszonteladásakor.
 • a garancia időtartama kombinálható a kilométer-korlátozással – ha tudjuk, hogy hány kilométert szeretnénk fedezni, csökkenthetjük a biztosítási árat.
 • a meghibásodási fedezet időtartama a garancián belül is meghosszabbítható – így elkerülhető, hogy egy kisebb vagyont költsön az autóvontatásra.
 • egyszerű eljárás – különösen akkor, ha a garancia meghosszabbítását kínáló vállalat az autógyártó vállalat része.
 • céges gépkocsi esetén – a kiterjesztett garancia összege beszámítható az adóból levonható költségek közé
 • bizonyos esetekben a javítás idejére csereautót is kaphatunk; néha a gyártó a szervizbe vontatás költségeit is fedezi.

Amint a fentiekből kiderül, a gyártói garancia meghosszabbításának előnyei igen jelentősek.

Hogyan ne veszítse el autója garanciáját?

Bár a garancia megvédi Önt a nem tervezett kiadásoktól, nem szabad elfelejtenie, hogy a gyártó vagy a kereskedő gyakran megpróbálja elhárítani a felelősséget a hiba vagy hiányosság kijavításáért. Általánosságban elmondható, hogy a garanciális védelem fenntartásához a gyártó utasításai szerint rendszeresen szervizeltetnie kell autóját egy hivatalos szervizben. Minden egyes ellenőrzést be kell jegyezni a szervizkönyvbe. A jármű bármilyen manipulációja – az eredetitől eltérő alkatrészek használata, elektronikus tuning, kiegészítő érzékelők beszerelése vagy LPG-berendezés – a garancia érvényét veszítheti, még akkor is, ha a beszerelt alkatrésznek semmi köze az állított hibához. A garancia fenntartása ráadásul fokozott anyagi ráfordítást igényel – mint tudjuk, a márkakereskedői műhelyekben végzett javítások nem olcsók.

Garancia a teljesen elektromos és hibrid autókra

Az elektromos és a hibrid autókra is vonatkozik garancia, bár bizonyos szempontból eltérő. Különös figyelmet kell fordítani az akkumulátor kapacitására és az elektromos motorra, az inverterre, a portáltengelyekre, a VCM modulra, a teljesítményátalakítóra, a tápegységre és az egyes kábelekre, valamint a hibrid vagy elektromos jármű energiaellátásához kapcsolódó egyéb fogyó alkatrészekre vonatkozó garanciára. A Toyota például egy meghatározott futásteljesítmény túllépése után teszteli a hibrid meghajtást. Ha az autó átmegy a teszten, a hibrid akkumulátor garanciája további egy évvel vagy 15 000 kilométerrel meghosszabbodik.

A gyári autógarancia feltételei – rangsorolás

Tudja meg, milyen garanciákat kínálnak a különböző márkák. Mikor jár le a garancia és mire terjed ki?

Volvo

A Volvo a vásárlástól számított 2 év garanciát biztosít, kilométer-korlátozás nélkül. Nem terjed ki a szervizelésre és beállításokra, a sérülésekre, az idő előtti vagy normál elhasználódásra, illetve a mechanikai meghibásodásra (elsősorban a karosszéria). A karosszéria átrozsdásodásra esetén 12 év korrózióvédelmi garanciát is biztosít. Kizárólag gyártási hiba esetén érvényes.

Land Rover

A Land Rover 3 év vagy 100 000 kilométer mechanikai garanciát vállal. Külön, kilométer-korlátozás nélkül hat év átrozsdásodási garanciát ad. Emellett kilométer-korlátozás nélküli fényezési garanciát is biztosít.

Opel

Az Opel minden új autóra a vásárlástól számított 2 év garanciát vállal. Ezen felül az Opel egy éves 24/24-es assistance szolgáltatást is kínál. A karosszéria korróziós átrozsdásodásra is 12 év garanciát vállal az Opel, kivéve a Combo modellek esetében 8 év, a Movano modellek esetében pedig 6 év garanciát.

Renault

A Renault modelltől függően két vagy három év garanciát vállal autóira. Ha egy meghibásodás miatt járműve mozgásképtelenné válik, igénybe veheti a 24/24-es közúti segítségnyújtás opciót, ahol a garancia a munkadíjat és az alkatrészek költségeit is fedezi. A fényezési garancia három év, míg a korrózióvédelmi garancia – 12 év. Egyéves javítási garanciát is biztosít, amely a Renault hálózatban elvégzett valamennyi javításra kiterjed

Kia

A Kia 7 év garanciát biztosít járműveire, 150 000 kilométeres futásteljesítmény-korlátozással. Ez minden olyan gyártási hibára kiterjed, amely ez idő alatt jelentkezik. Egyes alkatrészekre korlátozott garancia vonatkozik, ami azt jelenti, hogy csak a gyártó költségén javíthatóak egy meghatározott időszak alatt.

SEAT

A SEAT garanciája öt év, és 150 000 kilométerre korlátozódik (az első két év korlátozás nélkül). Ezenkívül 3 év garanciát vállal a festékre és 12 év garanciát a karosszéria átrozsdásodásra

Porsche

A Porsche kiemelkedik a garanciális feltételeivel. Ez akár tizenöt évre is meghosszabbítható. Olyan vezetők kapják meg, akik új autót vásároltak, és azok is, akik használt Porschét vásároltak, vagy akiknek a járműve nem jogosult garanciára, de átmegy a 111 ellenőrző pontot vizsgáló teszteken.

Volkswagen

A Volkswagen gépkocsikra 2 év garancia vonatkozik, kilométer-korlátozás nélkül. Ezen kívül 3 év garancia jár a fényezésre és 12 év garancia a karosszéria átrozsdásodásra. A nagyfeszültségű akkumulátorral felszerelt autók esetében nyolc év vagy 160 000 kilométer garancia jár, attól függően, hogy melyik következik be előbb.

 

Ne feledd

Az autoDNA weboldalán elérhető alvázszám-ellenőrzés segíthet egy ismeretlen múltú autó megvásárlásával járó további költségektől való védekezésben. A szolgáltatás egész évben, éjjel-nappal elérhető – mindössze internet-hozzáférésre és az ellenőrizni kívánt jármű alvázszámára van szükséged.

 

Summary