autoDNA tanácsok
Gázüzemű autó vs. Hybrid auto

Gázüzemű autó vs. Hybrid autó

28 február 2017

Tartalomjegyzék

Nincs kétség Hybrid a jövő: Magyarországon a takarékos autóvezető statisztikailag mindig a benzines autó LPG átalakítása vagy modern dízelkocsi között vacillál. Ha kitekintünk a világtrendek felé, akkor észrevesszük, hogy a világpiacon egy harmadik alternatíva erősödik: jönnek a Hybrid autók. Egyre több található belőlük a használtautó piacon is.  Valóban megéri Hybrid autót venni? Ennek eldöntésében segíthet cikkünk.

Ebben a cikkben csak a benzinesből átalakított gázüzemű és a Hybrid autókat állítjuk szembe egymással. A modern dízelek a magasabb ár, a drágább javítási költségek és a környezetvédelem miatt vissza fognak szorulni a jövőben.

A két autótípus közötti döntésében -első pillantásra- szinte csak az ár a meghatározó tényező; a Hybrid autó újabb technikák ezért fiatalabbak és drágábbak. Na azért itt is vannak kivételek: Toyota Priust már 1,5 MFt.-ért kínálnak a hazai piacon.

Egy Hybrid kiválasztásán nagyon meghatározó lehet a gyártási tapasztalat. Miért is vennénk egy olyan “pályakezdő” modellt, melynek használatáról nincs számos értékelhető bejegyzés a médiában. Az tuti, hogy a típus icon a Prius. Ez az első népszerűvé vált Hybrid fogalom. Aztán felzárkóztak a versenytársak, jöttek az új típusok: Honda Insight és CR-Z, Peugeot 3008 és 508 és Volkswagen Passat GTE. A Toyota az Auris modellel folytatja az iránymutatást. Kezd szélesedni a választék, mert a környezetvédelmi elvárások kijelölték a fejlődési irányt. Vannak gyártók akik a benzinest tökéletesítik, vannak akik a benzinest az elektromossal kombinálják. A dízel sorsa meg van pecsételve.

Az Ön döntését az is meghatározhatja, hogy milyen használata kíván autót választani. A hybridek a belvárosban a leghatásosabbak:  A kis sebesség, és a lassítás mind-mind az energia újra felhasználását segíti. Nehéz elhinni, hogy a hybridek a hosszabb utakon kevésbé gazdaságosak mint a benzin-gázosak. A magyarázatot kisebb teljesítményű benzinmotor “erőltetett” üzemállapota adja.

 

TIPP

Ha gyakran utazunk, akkor az LPG lesz a nyerő választás.

 

A választás előtt nézzük mindkét típus lehetőségeit::

 

LPG autók

+ rengeteg típust át lehet alakítani gázüzeműre…

+ sok átalakított típus létezik a piacon

+ olcsóbb az üzemanyag

– csökken a csomagtartó méret. A gáztartály az autó csomagteréből jelentős helyet vesz el.

– szervizigény növekedés (gyakoribb szelephézag ellenőrzés többlet költséggel jár.

– a műszaki vizsga költsége növekszik: + szakértő ellenőrzés szükséges.

 

Hybrid autók

+ kevesebb a városi üzemanyag fogyasztás az LPG hez viszonyítva

+ a benzines autóknál kisebb karbantartási költségek a gyári fék akár 200-300,000 km-t is kibír

– nincs túl sok modell (ami van az is szinte csak Toyota) és darabszám a használtautó piacon

– sokkal drágábbak mint egy átalakított LPG azonos kategóriás benzines autó

 

Ne feledd

Az autoDNA weboldalán elérhető alvázszám-ellenőrzés segíthet egy ismeretlen múltú autó megvásárlásával járó további költségektől való védekezésben. A szolgáltatás egész évben, éjjel-nappal elérhető – mindössze internet-hozzáférésre és az ellenőrizni kívánt jármű alvázszámára van szükséged.

 

Summary