autoDNA tanácsok
Hogyan ellenőrizzük, hogy lopott-e az autó

Hogyan ellenőrizzük, hogy lopott-e az autó?

29 január 2017

Tuti áron csilli-villi autót csak a mesében talál az ember. Ritkán, van ilyen szerencsénk, de azért előfordul, hogy az eladónak  gyorsan pénzre van szüksége, ezért olcsón kínálja a jó állapotú és szép járművét. Vagy lehet, hogy nem is az eladó az autó jogos tulajdonosa?

Ha Önnek kétségei vannak, hogy az autót nem az eredeti tulajdonosa árulja, akkor az javasoljuk, hogy ellenőrizze le az autó legalitását. Erre néhány módszer áll az érdeklődők rendelkezésére.
Képzelje el a következő szituációt: Ön akár hitelből, akár hosszas munkával előteremti a pénzt és megveszi álmai autóját. A kocsi rendszámos, papírja -úgy tűnik- rendben vannak, sőt még 1/2 év fellősség biztosítással is rendelkezik. Aztán néhány hónap múlva Ön egyszer csak a rendőrségen találja magát, az autó lefoglalják, sőt a akár -a tisztázás idejére- még le is tartóztathatják Önt. Szinte hihetetlen, de ez sajnos nem egy rémtörténet.  Ha nem akar egy csaló áldozata lenni, akkor mindenképpen ellenőrizze le az autó alvázszámát. Ne a rendszámot vizsgálja, hanem az alvázszámot, mert az az autó -gyakorlatilag- eltávolíthatatlan része.

How to check if the car hasn’t been stolen

1. Ellenőrzés a rendőrösön.

Ha Önnek kétségei vannak az autó legalitásával, akkor az eladóval együtt menjen el egy rendőrőrsre. Ott meg tudják nézni, hogy az autót körözik-e az országunkban, vagy egyéb másik Interpol országban. Talán furcsán fognak Önökre tekinteni, mert ez nem egy megszokott magatartás. Holott a rendőség Robotzsaru számítógépes rendszere 1-2 pert alatt teljes tájékoztatást adhat.

 

FIGYELEM

Már az is gyanús lehet, ha a “tulaj” nem akar velünk jönni a Yard-ra. Ekkor azonnal felejtsük el a vásárlást.

 

2. Eredetiség vizsgálat. 

Ez egy furcsa magyar folklór: külföldről származó, “első” magyarországi forgalomba helyezés eredetiség vizsgálatát megszüntették. Ha később az autó tulajdonost cserél, akkor jön az eredetiség vizsgálat, egybekötve a körözés lekérdezéssel.  Magyarországon az eredetiség vizsgálatot eladás után kéri az új tulajdonos. Hát nem logikus? Ebből következik, hogy ha baj van az autóval az már késő…

3. Alvázszám lekérdezés.

Ha önnek rendelkezésére áll az éppen keresett autó alvázszáma ( és ezt az autó a 80′ évek után gyártották), akkor akkor néhány adatbázisban le tudjuk kérdezni, hogy ezt a gépjárművet körözik-e vagy sem.  A legegyszerűbb megoldás, ha Ön ellátogat az autodna.hu oldalra és lekéri a megadott alvázszámot. A rendszer 13 európai, USA, és  Kanada országok adatbázisát és több internetes feltöltés információit ellenőrzi.

 

 

4. Hagyjunk kauciót a vételárból

Vásárláskor nem győződhetünk meg 100%-os biztonsággal, hogy az autó az eladó tulajdona. Ezért az alábbi fondorlatokat ajánlhatjuk:
– ellenőrizzük, hogy az autó bejegyzett tulajdonosa adja el a kocsit, kérjük el személyi igazolványát, egyeztessük az adatokat!
– jól és tisztán látható az alvázszám? ha már önnek sem tetszik, akkor mi lesz az eredetvizsgálaton?
– Ellenőrizzük, hogy az autón van-e erőszakos behatolás jele? Zárak, gyújtáskulcs felülete épp? Minden kulcs rendelkezésre áll? Az üvegek azonosítási számai megegyeznek?
– a tulajdonosnak miden irata megvan?:  számla a korábbi vételről, forgalmi -persze sértetlen-, szervizkönyv, használati útmutató, biztosítás, SZÁMLÁK a karbantartásokról -ez a tuti-
– az autó árának az ellenőrzése: ha ez túl alacsony és az eladó “sietteti” az adás-vételt, akkor az több mint gyanús.

Lopott autót venni a legrosszabb befektetés – a rendőrség lefoglalja az autót, Ön elveszheti az autó árát és Önt súlyos váddal terhelik.

Hasonló cikkeink:

 

Ne feledd

Az autoDNA weboldalán elérhető alvázszám-ellenőrzés segíthet egy ismeretlen múltú autó megvásárlásával járó további költségektől való védekezésben. A szolgáltatás egész évben, éjjel-nappal elérhető – mindössze internet-hozzáférésre és az ellenőrizni kívánt jármű alvázszámára van szükséged.

 

Summary