autoDNA tanácsok
az autó felkészítése az utazásra

Hogyan készítsük fel utazásra az autót?

21 június 2017

Az autó akár a legjobb szabadidős útitársunk is lehet; semmi más nem adhat akkora szabadságot, amikor az utolsó pillanatban meggondoljuk magunkat és változtatunk útitervünkön. Még a csomagtartó méretei is felülmúlják a repülőgép és az autóbusz szabta korlátokat. Azért vannak hátrányai is a saját autós vezetésnek; cikkünk segít felkészülni egy közúti nyaralás problémamentes kivitelezéséhez.

A függetlenség felelősséget is jelent nemcsak az autóban ülők biztonságáért, hanem az egész nyaralás megszervezéséért. Ha utazás alatt lerobbanunk az autóval, mert egy előre felderíthető hibát „elnagyolunk”, vagy nem vesszük a fáradtságot, hogy ellenőrizzük az autónkat, az később visszaemlékezve keserű emlék lesz. Ezzel akár útitársaink szabadságát is lerendezzük. Rémtörténetek egyre ritkábban, de azért vannak. Azért van különbség egy havi 1000 km. és egy 10-14 napos 4-5000 km.-es utazás között. Ezt nemcsak mi, hanem az autó is észre fogja venni. Ezért fontos az utazás előtt az a karbantartás alapvető szabályait betartani.

 

FIGYELEM

Legjobb ha már az utazás előtt egy hónappal kezdjük, mert ha valamit ki kell cserélni az akár hosszabb időbe is kerülhet: alkatrész rendelés, beszerelés (ünnepnap…).

 

Íme egy hasznos ellenőrzési lista:

Az autó utazásra felkészítése:

Motorolaj

A csere periódusban legyen még benne az utazás alatt várható futásteljesítménye. Ha ez nem elegendő, akkor cseréljük le. Kövessük a gyártó utasításait! FONTOS: az út során 1000 km. megtétele után RENDSZERESEN ellenőrizzük az olajszintet. Ha csökken, akkor lehetőség szerint az eredeti kenőanyaggal pótoljuk.

Olaj és pollen szűrők

Az olajjal együtt cseréljük ezeket is! Elszámoláskor/fizetéskor a szervizől mindig kérjük el a “régi szűrőket”. Ezek olcsó és nagyon fontos alkatrészek az autó karbantartásához.

Folyadékszintek

Indulás előtt csak egy pillantás. Ha alacsony, akkor van 1 hónap kideríteni hogy MIÉRT alacsony?! Ellenőrizni kell: Hűtőfolyadék, fékfolyadék, kormány szervó (hacsak nem elektromos) szintjeit. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor kérjük meg a szerelőnket, hogy ellenőrizze vagy inkább mutassa meg, hogyan kell ellenőrizni. Ha valamelyik picit csökken, akkor vigyünk magunkkal utánatölteni valót.  Ne feledkezzünk meg az ablakmosóról sem.

 

FONTOS

Használjunk évszakhoz megfelelő szélvédő mosót: a téli folyadék biztosan nem fog megfagyni nyáron  de a bogarakat sem fogja leszedni a szélvédőről.

 

Légkondi

Nálunk szinte minden 10 évnél fiatalabb autóban van. Nagyon megkönnyíti az utazás kényelmét. Karbantartáskor cask a hűtőközeg mennyiségét kell ellenőrizni/utántölteni. Egészséges friss levegőt csak baktérium mentes “kezelt” hűtőradiátor adhat. Évente regeneráltassa autója légkondi rendszerét!

Fékek, futómű, kerekek, gumiabroncsok

Utazás előtt érdemes egy átvizsgálást kérni. Főleg, ha a hétköznapi használatkor valami zaj/kopogás kezdett “megjelenni”. Egy  kifordult kerék, eldurrant,  szál szakadt gumiabroncs veszélyezteti az utasok biztonságát is. A fék sem egyik pillanatról a másikra kopik el.

 

Tudtad?

Egy szerelő 10 perc alatt megmondja, hogy képes lesz teljesíteni a következő 5000 km.-es utat.

 

Akkumulátor és világítás

Ha az előző tél jól megkínozta az akksit, akkor feltétlenül érdemes ellenőrizni a jármű töltési rendszerét. A mai akkumulátorok már gondozás mentesek. Nézzük meg a saruk környezetét, ha korrodált tisztítsuk meg kezeljük WD40 vagy fehér szórózsírral. Az Akkumulátor élettartalma 5-8 év. Komolyabb szakműhelyek meg tudják mérni a belső ellenállását, ami az élettartalomra következtetést. Ne felejtsük el: ha karbantartáskor levesszük a kábelsarut és a szivargyújtónál nem gondoskodunk a +12V tápellátásról, akkor elveszíhetjük az autó rádiójának a kódját!  Ellenőrizzük az autó világítását is, gondoskodjunk az égőkészlet esetlegesen hiányzó darabjainak a pótlásáról is, mert ez néhány európai országban kötelező.

Kiegészítők

Az autónk és a benne ülők biztonsága miatt érdemes gondoskodni egy tűzoltó készülékről, elsősegély dobozról, fényvisszaverő mellényről és elakadás jelző háromszögről is. Néhány országban ezek használatát is szabályozzák, mert van ahol minden utas számára kötelezővé tették a figyelem felkeltő mellény használatát. Egyebek mellett egy térkép is jól jöhet, mert ha lemerül a GPS. akkor  megszívhatjuk… Csináljunk útitervet, amit folyamatosan ellenőrizhetünk.

Biztosítás

A kötelező felelősség biztosítás nemzetközi igazoló kártya kiállításán túl kereshetünk nemzeti, vagy nemzetközi assitstance kártyát. Utazásunk alatt ez a segélyszolgálati biztosíték nagyon megnyugtató lehet. Gondoljunk csak bele, ha az autó lerobban, akkor annak haza hozatala egy vagyonba kerülhet.

Nincs az az előkészület, ami teljesen garantálná az utazás nyugalmát. Ha azonban ismerjük az autónkat és rendszeresen betartjuk a karbantartási előírásokat, akkor nem lehet komolyabb baj az út alatt. Persze egy balesetek sérülését nem lehet “betervezni”, ezért tervezzünk reális napi távolság célokat, rendszeresen pihenjünk az utazás alatt. Ha az autót felkészítjük, akkor ez az apró gondoskodás biztosítja, hogy mi és útitársaink is felelőtlenül élvezhessük a szabadságukat.

 

Ne feledd

Az autoDNA weboldalán elérhető alvázszám-ellenőrzés segíthet egy ismeretlen múltú autó megvásárlásával járó további költségektől való védekezésben. A szolgáltatás egész évben, éjjel-nappal elérhető – mindössze internet-hozzáférésre és az ellenőrizni kívánt jármű alvázszámára van szükséged.

 

Summary