autoDNA tanácsok
hogyan válasszuk ki a megfelelő autót

Autó választás – vajon mi lehet fontos nekünk?

11 május 2017

Egy használtautó árát sok tényező határozza meg. Az általános állapoton túl ne feledjük el az alábbi szempontokat is figyelembe venni:

Használtautó értékelés – mire figyeljünk a kiválasztáskor?

 • Forgalomba helyezés dátuma – hiába állt készleten, az öregebb autó kevesebbet ér…
 • Pontos típus (apró eltérések,felszereltség) nagyon fontos lehet az áralkuban.
 •  Kivitel– kombi, szedán, cupé.
 • Ajtók száma: 3-, 4- vagy 5-ajtós? Mire használjuk az autót?
 • Üzemanyag típusa – benzin, dízel, LPG vagy elektromos. A gázos autók jelenleg többet érnek a piacon.
 • Motor – térfogat, teljesítmény.
 • Váltó típusa és fokozatok száma.

Az autó felszereltsége: széria és extra kiegészítők: légzsákok, riasztó, váltó kivitel, tolató radar, alufelni, vonóhorog, légkondi, fedélzeti komputer, NAVI, ülés fűtés,  sztereo stb.

Az autó állapotát mind a külső, mind az utastér belő is jellemzi. Figyeljünk az eredeti felszereltség meglétére, mert ha valami hiányzik, az akkor korábbi hibára utalhat.  A javításkor mindig gazdaságos megoldásra törekednek, ezért gyakran az olcsóbb alkatrészeket használnak. Figyeljünk, hogy az autónak hány tulajdonosa volt!

Futásteljesítmény: ez a legfontosabb “használati” jelző. Ha az autó a garázsban áll, akkor “nem kopik”. Egyszerű logika. Az előzőeken túl az autó választás néhány említésre érdemes adata:

 • Az autó eredet ára.
 • Az autó előélete – vajon volt-e taxi, vagy cégautó? Garázsban tárolták, vagy lámpái félig szétégtek már a tűző napon?
 • Meddig van rá fizetve a felelősség biztosítás? (jelen esetben a tulajdonos váltással a biztosítás és a helyi adók fizetése az új tulajdonos kötelessége. Az előző tulaj visszaigényelheti ezeket az összegeket).
 • Mit kapunk még az autóval – téli gumi garnitúra, pótkerék, emelő, tűzoltó készülék, hasznos dolgok, ha nekünk kell venni, akkor újra fizetünk értük.
 • Hol használták az autót? 100 000 kilométer napi autópályája használat 2 év alatt megvan. Ez a futásteljesítmény városban, vagy alsóbbrendű utakon sokkal nagyobb igénybevételt jelent. Ne hagyjuk  veszni ezeket az érveket az ár kialakításakor!

 

 

 

Az autó reális értéke

A jármű értékének meghatározásához elsősorban a piacon található példányok áraiból kell kiindulnunk. Két árról kell beszélnünk: a valós árról és a piaci árról. Az első, amiért el kell adnunk az autót a második viszont a piachoz alkalmazkodó ár. Vannak a piacot befolyásoló nemzeti szinten “működő” tényezők. A nálunk megbecsült Suzukit nem sokra tartják Svájcban, vagy pl. egy koreai típus sem dédelgetett márka Németországban. Ezek az előítéletek mind-mind tükröződnek az adott piac használtautó áraiban. Néha az ár még az előző tulajdonos korával is összefügghet: egy nyugis 50-60 év körüli tisztaság mániás gazdi mindenkinek jól jöhet. Teljesen logikus, hogy egy féltő gazdi autója többet ér, mint egy körbehúzott, néhány parkolás koppanásig és a mikor volt szervizben? Tavaly. válaszadó tulajdonostól. Ezért fontos az autó interneten hirdetett árán túl a hirdetésben nem szereplő körülményeket is lehetőleg megszerezni.

 

Ne feledd

Az autoDNA weboldalán elérhető alvázszám-ellenőrzés segíthet egy ismeretlen múltú autó megvásárlásával járó további költségektől való védekezésben. A szolgáltatás egész évben, éjjel-nappal elérhető – mindössze internet-hozzáférésre és az ellenőrizni kívánt jármű alvázszámára van szükséged.

 

Summary