autoDNA tanácsok
Elektromos autó - Megéri?

Elektromos autó – Megéri?

23 június 2017

Elektromos autóból csak Norvégiában 9500 példány talált gazdára 2014 első félévében. Franciaországban 6400. Eközben Lengyelországban 35 db, amelyek száma év végéig megközelítette a százat. A következő két évben a lengyel piacon is lassú növekedés volt megfigyelhető.

Hasonlóan lassan alakultak a magyar eladások is, itthon az E-Mobilitás Konferencián elhangzott számok alapján 2017-ben 836 tisztán elektromos hajtású autó közlekedik. (A KSH adatai szerint 2016 év végén a Magyarországon nyilvántartott személygépkocsi állomány 3 313 206 db volt.) Vajon miért nem annyira kelendő nálunk az elektromos autó, mint más országokban? Kérdés, hogy helyes-e a jelenlegi idegenkedés a “villanyautóktól”, vagy megérnek-e egy próbát Magyarországon is?

 

Az elektromos autó jellemzői

Jelenleg már több típus is elérhető az elektromos autókból, igaz, hogy a legtöbb gyártó takarékos városi közlekedésre alkalmas, kis teljesítményű elektromos modelleket kínál főként. Ezen elektromos autók hatótávolsága ritkán lépi túl a 150 km-t. Persze itt is akad kivétel, a Tesla Model S-het a gyártó biztató 480 km-es hatótávot igér, igaz ez a jármű nem a kisautó kategóriába esik. (P100D:507km, 100D: 540km)

Amikor eljutunk a maximális hatótávolságra, elektromos jármű feltöltést igényel.

 

Tudtad?

A teljes feltöltés egyes modelleknél akár fél napot is igénybe vehet, de jellemzően jó néhány óra várakozást igényel. A gyorstöltő állomások használatával az autó töltése lényegesen gyorsabbá válhat. Ilyen töltő állomásokból a villanyautosok.hu szerint már 205-öt telepítettek Magyarországon.

 

Miért nem népszerű nálunk?

A hazai és a Nyugat-Európában forgalomba helyezett járművek számában drasztikus a különbség. Nyilván jó okunk van erre, itt van elsőként az ár kérdése. Az elektromos autók ára magasabb, mint hagyományos társaiké.

A kis méretű kategória kínálatából néhány ár: Nissan Leaf kb. 10 millió Ft-tól, BMW i3 kb. 12 millió Ft-tól, Smart ForTwo Electric DR kb. 8,5 millió Ft-tól kapható.

Fájó pont az is, hogy nincs elég gyorstöltő állomás, így több uticél esetén is csak a magunkkal vitt lassabb 220V-os töltővel “tankolhatunk”. A töltő telepítésének logikája pedig feltehetőleg ilyesmi: miért invesztáljunk új töltők telepítésébe, amikor csak párszáz villanyautó van az országban?
(A töltőállomások megtalálásához hasznos segítség lehet a világszerte működő OpenChargeMap.)

Külön történet a Tesla: A Model S esetén a jármű élettartama alatt a saját márkás SuperCharger állomáson garantálja az ingyen töltést. A saját márkás töltőjük gyorsabban feltölti a járművet. Kár, hogy SuperCharger-ből egyetlen sincs Magyarországon. Talán jó hír, hogy a hálózatukat folyamatosan bővítik.

 

Villanyautó: akkor most megéri nekem, vagy sem?

Elektromos autót akár vezető vállalatok is használhatnának, szinonímájaként a modern környezettudatos üzleti megközelítésüknek.

Az világos, hogy az villanyautó nem csupán az környezettudatos közlekedésre alkalmas. Használatával a fogyasztás által megtakarított összeg könnyen kompenzálhatja a viszonylag magasabb árat. Még az LPG (gázos) autók fogyasztásához képest is állíthatjuk, hogy jelenleg nincs olcsóbban üzemeltethető jármű. Jelenleg Magyarországon ingyen is tölthetjük a gyorstöltő állomásokon elektromos autóinkat. Így egyértelmű, hogy nincs olcsóbb üzemanyag, az ingyenesnél… Ebből a szempontból határozottan megér egy próbát!

Bár elsőre nem feltétlenül gondolunk rá, de egy elektromos járműnek kisebb a karbantartási költsége, így az üzemanyag költségének megspórolásán kívül a szervízköltségek sem lesznek magasak. Erről egy korábbi bejegyzésünkben már beszámoltunk.

A sok esetben ingyenes parkolási lehetőség, a gépjármű adó mentesség és az átírási illeték mentesség is hozzájárul a költségek megtakarításához. Cégautóként is jó ötlet a kedvező az adózás miatt. Külföldről behozott járműként pedig regisztrációs adó mentes. (Elképzelhető, hogy a jövőben ezen állítások változhatnak.)

Aztán itt van az a szempont is, amelyet rendkívül sokan kedvelnek és más járművek nem tudják nyújtani: a szinte hangtalan működés. A csend kedvelői számára a legjobb megoldás. Kényelmesen hallgatható zene vagy éppen normál hangerővel is beszélgethetünk útitársainkkal. Elhaladási zaj szempontjából is halkabb, mint hagyományos üzemű társai, így jármű hangja nem zavarja a pihenni vágyó szomszédot sem.

Kinek ajánlható még? Több gyermekes családoknak jelenleg még nem, nincs még elég nagy belterű elektromos aztó a piacon és a Tesla csomagtartó ülései sem jelentenek igazi megoldást. Viszont kiváló választás második autóként, bevásárolni, vagy napi munkába járásra.

És persze nem elhanyagolható, hogy pozitív imidzsépítő hatású. 🙂

 

FIGYELEM

Kiknek nem ajánlatos:

Azok számára nem ajánlott az elektromos autó, akik gyakran tesznek meg hosszabb távú utakat és nincs elegendő idejük kivárni a gyakran hosszas feltöltési folyamatot.

 

Mit kell figyelembe venni, ha elektromos autót szeretnénk?

Mivel eleve kevés elektromos autó van az országban, jóval kisebb a használtautó kínálat is. Elmondható, hogy elsősorban külföldi eredetű autókat kínálnak használtan.
Használt és új autó esetén is érvényes lehet a következő gondolat. Vannak előnyei a hazai használatnak is, ám sajnos láthatjuk, hogy még túl modern megoldás a létező infrastruktúra számára, így egy elektromos autó használata sok esetben kényelmetlen lehet. Ugyancsak hátráltatja az elektromos járművek elterjedését jó néhány tévhit terjedt el az autósok között. Ennek eloszlatásához nagyon jó anyagot állítottak össze a remek villanyautósok.hu weboldal szerkesztői.Mi, – a nehézségek ellenére, – lelkesen támogatjuk az elektromos járművek elterjedését, hiszünk benne, hogy ez a jövő közlekedési módja.

 

Ne feledd

Az autoDNA weboldalán elérhető alvázszám-ellenőrzés segíthet egy ismeretlen múltú autó megvásárlásával járó további költségektől való védekezésben. A szolgáltatás egész évben, éjjel-nappal elérhető – mindössze internet-hozzáférésre és az ellenőrizni kívánt jármű alvázszámára van szükséged.

 

Summary