autoDNA tanácsok
Újat vagy használtat? 6 előny

Újat autót vagy használtat? Hat szempont mindkét döntéshez

22 június 2017

Ha a költségvetésünk megengedi a választást egy használt autó és egy új autó között, bizonyára nehéz lesz a döntés. Jobban felszerelt használt, vagy egyszerűbb, de új? Az következő két lista segít a választásban hat előny alapján.

Íme a szempontok :

Az új autó hat előnye az alábbi szempontok alapján

 

1. Gyártói garancia és a kötelező szerviz

A gyártók garanciát vállalnak az új autókra. Megnyugtató a tudat, hogy meghibásodás esetén a hibás alkatrészt a gyártó ingyen cseréli. Ezen felül kevés az esélye annak, hogy egy új jármű annyi meghibásodást produkáljon, mint egy idősebb használt. A garancia megköveteli, hogy a jármű rendszeres felülvizsgálatokon vegyen részt (kötelező szerviz), amelyet csak a gyártó által feljogosított és megfelelő márka ismerettel rendelkező szerviz partnerek végezhetnek. Amint az autón elvégzik a vizsgálatot, biztos lehet benne a tulajdonos, hogy a jármű továbbra is hibátlan.

 

2. Közlekedés nagyobb biztonságban

A járművekkel kapcsolatos biztonsági követelmények egyre jobban szigorúbbá válnak. Így az autógyárak is egyre több és több biztonsági fejlesztést pakolnak az autóikba, beleértve az egyre biztonságosabb karosszériát is, amelyhez mind modernebb anyagokat használnak fel. Ezen folyamatos fejlesztések eredményeként a mai biztonsági rendszerek garantálják, hogy egy újonnan vásárolt autó utasa biztonságosabban közlekedhet, mintha egy idősebb autóban ülne.
Ugyanakkor a gyártási időpont nem az egyetlen tényező, ami a jármű biztonságát befolyásolja. Sok függ attól is, hogy az adott autót milyen biztonsági felszereltséggel vásároljuk, hiszen ezek sok esetben opcionális extraként jelennek meg az árlistán. Amennyiben a fő szempont, ne az ilyen jellegű felszereltségen spóroljunk.

 

3. Jobban megfelel az igényeknek

 

Tudtad?

Új autó vásárlása lehetővé teszi, hogy a jármű külső megjelenését és felszereltségét a gyártó által kínált opciók alapján testre szabjuk.

(Természetesen ez befolyásolja az árat.) A gyártók weboldalán vagy mobil alkalmazásával a legtöbb esetben megtekinthető a jármű felszereltségi katalógusa, és akár online testreszabási lehetőséggel ellátott autókonfigurátor is segít a döntésben:

  • motor
  • a jármű színe(i)
  • felnik
  • biztonsági felszereltség és vezetősegédlet (pl. tempomat, tolatókamera, kiegészítő légzsákok, sávelhagyásra figyelmeztető jelzés, stb.)
  • lopás elleni védekezés (pl. riasztók)
  • kényelmi opciók (légkondi, fűthető ülések, kiegészítő kormánykapcsolók, vagy akár egy kerékpár szállító csomagtartó
  • multimédia és navigáció (gps, hangszórók száma, prémium hifi)

Valamint ezeken kívül sok más egyéb, amelyekkel az autó a vásárló kivánalmainak megfelelő felszereltségűvé és megjelenésűvé alakítható. Ezzel szemben a használt autó olyan felszereltségű, amellyel vásárolták. Ezek utólagos bővítése nehézkes vagy nem minden esetben megoldható.

 

4. A legújabb technológia

Egy új autó műszerfala leginkább egy űrhajóhoz hasonlítható, a kijelzők, a kifinomult kezelőszervek és a fejlett vezető támogatói rendszerek használata sok esetben rendkívül szórakoztató élmény. A vezetési asszisztensek használatán túl a kütyüket kedvelő tulajdonosok büszkén mutatják ismerőseiknek a csúcstechnológiás autójukat.

 

5. Kevesebb fenntartási költség

Már említettük, hogy az új autó javíttatási költsége lényegesen alacsonyabb (vagy éppen semennyi) egy használt autóhoz képest, részben a garancia, részben pedig a jóval kevesebb meghibásodás miatt. Ha mindezt figyelmen kívül hagyjuk, akkor is nagy valószínűséggel az új jármű használata gazdaságosabb, mint a használt autóé. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a modernebb dízel és benzin motorok kevesebb üzemanyaggal is beérik, mint régebbi társaik, ugyanakkor eleget tesznek a szigorodó környezetvédelmi normáknak is.
A már gyárilag is gáz üzemre képes kialakítású autók fogyasztása még kedvezőbb. Használt autónál ezt utólagos beszereléssel lehet megoldani. Ezen kívül szóba jöhet még az egyre elterjedtebb hibrid és elektromos hajtás, amely a régebbi autók esetén korlátozza a választási lehetőséget.

 

6. Presztízs és elegancia

Néhány autótulajdonos egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy használt autót vásároljon, mivel nagy figyelmet kell szentelnie a vállalkozásának vizuális oldalára is. Így az autónak újnak kell lennie, nincs más választás. A járművek tervezésekor fontos szempont a műszaki tartalom megújulása mellett az is, hogy az autó megjelenése mindenképp szebbnek és korszerűbbnek látszódjon, mint az elődje.
Ráadásul ismert tény, hogy sokan csupán azért döntenek egy-egy típus mellett, mert tetszik nekik annak megjelenése.

 

A használt autó hat előnye az alábbi szempontok alapján

Mielőtt használt autót vásárolnánk érdemes jobban utánanézni a jármű múltjának. Az autoDNA segítségével az megvásárolni kívánt jármű alvázszámával lekérdezhetjük a jármű előéletét.

 

 

1. Kedvező ár

Egy új autó az első évben akár értékének 40%-át is elveszítheti, ez által a piacon 2-3 éves autókat lehet találni már az eredeti ár 50-60%-áért. Egy ilyen autó könnyen lehet majdnem olyan jó állapotban, mint újkorában volt igen kedvező áron.

 

2. Többet kevesebbért?

Ha a vásárló megengedheti magának, hogy egy kisebb új autót vásároljon, elgondolkodtató, hogy válasszon-e helyette egy nagyobb és jobb felszerelésű használtat. Sok esetben a döntés egy jobb nevű, rangosabb vagy csak tágabb autó vásárlásához vezet, annak ellenére, hogy az nem teljesen új.

 

3. Több lehetőség a korlátozott költségek ellenére

Egy új autó ára nyilvánvalóan magasabb, mint egy használt autóé. Nem minden potencionális sofőr szeretne ilyen sokat költeni, vagy jelentős hitelt felvenni. Sokak számára pedig a használt autó nem opció, hanem az egyedüli választás. A használt piacon rengeteg olcsó, de ennek ellenére tökéletesen használható autó közül lehet választani. Kedvező áruk miatt ezeket akár gyakrabban is cserélheti a tulajdonos, ha éppen más jellegű autóra vágyik.

 

4. Valós körülmények között tesztelve

Az autó tervezőinek ötletei nem feltétlenül válnak be a gyakorlatban. Néhány megoldás igen jól működhet Dél-Spanyolországban, de csődöt mond a hideg hazai télben. Az autógyártás története tele van látványos technikai balfogásokkal és hírhedt modellekkel. Szakmai magazinok és internetes fórumok rájöttek, hogy van egy olyam autó, amelynek lámpái külön-külön tökéletesen működnek, egyszerre bekapcsolva viszont a világítás inkább szerencse kérdése. És ez csak egy példa. Egy új autóról ilyen adatokat még nem kerülnek fel az internetre, el kell hinni a gyártónak, hogy a terméke hibátlan. Használt autó esetén az internetről tájékozódhatunk a gyakran előforduló és jellegzetes meghibásodásokról, amelyet a felhasználók vagy a szakemberek tettek közzé.

 

5. Olcsóbb CASCO

 

Tudtad?

A használt autók CASCO biztosítási költsége általában alacsonyabb, mint új társaiké.

 

 

A sérült autó eredeti állapotára való visszaállításának költsége különböző. Egy régebbi jármű nincs felszerelve egy vagyont érő technikai arzenállal, melynek javítása nagyon költséges. A biztosító kockázata ezért egy újabb autónál magasabb, ez által a biztosítás ára is magasabb lesz. Természetesen dönthet úgy a vásárló, hogy nem is köt ilyen jellegű biztosítást az autójára és megelégszik a kötelező biztosítás nyújtotta szolgáltatásokkal.

 

6. Kedvezőbb javíttatási költségek

Egy új autó esetén nem annyira valószínű, hogy meghibásodás történik. Olyan meghibásodás pedig, amely nem garanciális, meglehetősen ritkán fordul elő. Amennyiben mégis, akkor annak javítása nagyon sokba kerülhet. Nem csak a javítás költséges, de a legmodernebb technológia javításához erre kiképzett szakember is szükséges, tehát nem mindenhol tudnak az autóval foglalkozni. A használt autók elterjedtsége folytán azok javításához több szakember ért, és jellegzetes hibáik is ismertek. Tehát annak ellenére, hogy a esetleg gyakrabban kell javíttatni, a költségek ezen szempontok alapján elviselhetőbbek lesznek.

Függetlenül attól, hogy végül a milyen döntés születik, érdemes megvizsgálni a fenti szempontok mindegyikét a vásárlás előtt.

 

Ne feledd

Az autoDNA weboldalán elérhető alvázszám-ellenőrzés segíthet egy ismeretlen múltú autó megvásárlásával járó további költségektől való védekezésben. A szolgáltatás egész évben, éjjel-nappal elérhető – mindössze internet-hozzáférésre és az ellenőrizni kívánt jármű alvázszámára van szükséged.

 

Summary