autoDNA tanácsok
Használtautó-kereskedés

Használtautó-kereskedés. Érdemes ott autót vásárolni?

14 december 2021

A használtautó-piac mindenütt jelen van. Szinte bármilyen áron találhat autót, néhány százezer Forinttól akár több millió Forintig, minden az Ön igényeitől és pénzügyi lehetőségeitől függ. De hogyan lehetünk biztosak abban, hogy egy használt autó megéri az árát? Nos, a megoldás az lehet, ha egy használtautó-kereskedéstől vásárol autót. Megéri?

Mire kell figyelni, ha használt autót vásárolunk egyenesen a szalonból?

 

Használt autót vásárolni hivatalos kereskedőtől összehasonlíthatatlanul kevesebb kockázattal jár, mint magáneladótól. Ennek oka, hogy Ön garanciára számíthat, és megbízható információkat kaphat az Ön által kiválasztott autóról. Mindazonáltal érdemes átgondolni a döntését, és mindenekelőtt alaposan megvizsgálni a jármű műszaki állapotát és előéletét.

Tisztában kell lennie azzal, hogy nem egy tökéletes állapotban lévő új autót vásárol. Az Önt érdeklő modellt már egy másik vezető használta. Előfordulhat, hogy már elvégeztek rajta néhány javítást, vagy meghibásodott. Mindezek érdekelhetik Önt mint leendő tulajdonost. Mire kell tehát különösen koncentrálnia, amikor autót választ egy bemutatóteremben?

  1. Műszaki állapot – ez a használt autó kiválasztásának alapvető kritériuma, ezért a lehető legtöbb információt kell összegyűjtenie róla. Itt sok múlik a futásteljesítményen.
  2. Származás – a szakértők szerint a legbiztonságosabb választás az első tulajdonostól vásárolt autók, amelyeket eredetileg egy magyar szalonból szereztek be. Minden további vezető növeli a hibák és a gondatlanság kockázatát.
  3. Balesetmentesség – egy kisebb baleset nem kizáró kritérium, hogy egy autó jó állapotú járműnek minősüljön; minden a mércétől függ. A súlyosabb balesetek általában műszaki hibákkal járnak, de az ilyen autók ára sokkal alacsonyabb. Ezért érdemes ezt ésszerűen mérlegelni.
  4. Szerviztörténet – rendkívül fontos, ha használt autókról van szó. Tudja meg, hol javították a járművet. A hivatalos szervizközpontok ideálisak, mivel teljes körű tájékoztatást kaphat az autóval végzett munkák köréről. Arról is meggyőződhet, hogy csak eredeti pótalkatrészeket használtak.
  5. A belső tér állapota – ha a pilótafülke erősen elhasználódott, az annak a jele lehet, hogy az előző tulajdonos nem törődött az autó műszaki állapotával. Ezért érdemes közelebbről megvizsgálni a paramétereit.

A használt autó kereskedéstől történő vásárlásának előnyei

 

FIGYELEM

Ha hivatalos kereskedőtől vásárol használt autót, mindenekelőtt biztos lehet benne, hogy a kínált járműveket ellenőrizték, és állapotuk megfelel az eladó nyilatkozatainak.

 

Ha úgy dönt, hogy magánszemélyektől vagy úgynevezett kereskedőktől vásárol, jelentős kockázatot vállal. A műszaki hibákra vagy egyéb szabálytalanságokra csak bizonyos idő elteltével derülhet fény. Ez nem mindig az eladó rosszindulatú szándéka miatt van, mivel előfordulhat, hogy nem is tudja, hogy valami nincs rendben. Ez különösen akkor igaz, ha a járművet magánszemély kínálja eladásra.

A kereskedő által gyakran kínált garancia szintén jelentős. A jó hírű márkakereskedéseknek fontos a szolgáltatási színvonal és a jó hírnevük, és ezt nem kockáztathatják azzal, hogy rossz állapotú, nem tesztelt vagy ismeretlen eredetű használt autókat adnak el. Ha a vásárlás után hibát talál, tudja, hogy kihez kell fordulnia, és megbeszélheti a további lépéseket. Ha “véletlenszerű” eladót választ, sosem lehet biztos benne.

A gépjárműpiacot jól ismerők számára a használt járművek jelentős előnye, hogy magyar bemutatóteremből származnak, és egy tulajdonos használta őket. A márkakereskedések sok ilyen autót kínálnak. Egyes használt járműveket például akkor cserélnek el, amikor a vezető úgy döntött, hogy lecseréli autóját egy újabb modellre.

A vállalkozókat, de nem csak őket, kétségtelenül érdeklik a különböző finanszírozási lehetőségek, ha használt járművet vásárolnak. A kereskedők különböző értékesítési lehetőségeket kínálnak, beleértve a részletvásárlást, a lízinget, a hosszú távú bérlést és más kedvező megoldásokat.

 

 

 

A használt autó szalonból történő vásárlásának hátrányai

 

Mindig érdemes használt autót venni a szalonból? A márkakereskedésből származó jármű számos előnnyel jár, de néha érdemes más típusú eladással élni. Többek között ez a helyzet akkor, ha egy bizonyos márkájú használt autó megvásárlására szánta el magát.

A használt autók piacán elég sok ilyen modell van. Azonban legalább néhány márkakereskedést meg kell látogatnia, hogy megtalálja a kívánt autót. Ha az Ön igényei nagyon specifikusak, előfordulhat, hogy az Ön területén lévő kereskedők jelenleg nem rendelkeznek az Ön által keresett járművel. Ilyenkor csak türelmesen várnia kell, amíg a szóban forgó modell eladósorba kerül.

Egy másik szempont az ár. Sajnos többet kell fizetnie a tökéletes műszaki állapot bizonyosságáért, a meghatalmazott szerviz és az oda beszerelt eredeti alkatrészek használatáért. Tehát ha Önt alacsonyabb árfekvésű használt autók érdeklik, és az esetleges jövőbeni javítások nem jelentenek problémát az Ön számára, akkor a márkakereskedésből származó használt autók nem a legjobb megoldást jelentik.

Érdemes használt autót vásárolni kereskedőtől?

 

Ez a lehetőség számos előnnyel jár, különösen akkor, ha használt autót vásárol a magasabb árkategóriában. A legjelentősebb előny az a bizonyosság, hogy a kínált járművet átvizsgálták, története ismert, és a javításokat szakértő szerelők dokumentálják. Tekintettel a használtautó-szektorban tapasztalható számos csalárd gyakorlatra, különösen a kilométeróra-állások meghamisítására és a súlyos hibák eltitkolására, ezek az előnyök jelentősek.

A szalonból történő autóvásárlást gyakran előnyben részesítik azok, akik a finanszírozást szeretnék választani, ami az ő szempontjukból előnyös. Ez a lehetőség azonban általában nem áll rendelkezésre azon személyek számára, akiknek azonnal ki kell fizetniük a pénzt.

Azonban nem mindenki találja meg álmai modelljét egy autókereskedésben. Főleg, ha olcsó autót keresnek, nem a kisebb hibák vagy a dokumentálatlanul sok megtett kilométer a kritikus kritérium.

 

Jó ha tudod

Tetszett ez a cikk? Szeretnél valamit kérdezni kommentben? Bátran oszd meg visszajelzéseidet és megjegyzéseidet a bejegyzés alján. És ne feledd – mielőtt autót, motorkerékpárt vagy akár utánfutót vásárolsz – mindig ellenőrizd a jármű előéletét az autoDNA segítségével az alvázszám alapján. Az alvázszám ellenőrzése az egyik legfontosabb teendő, mielőtt használt jármű vásárlása mellett döntenél. Az autoDNA segít a megalapozott döntés meghozatalában.

 

Summary