autoDNA tanácsok
Melyik sportkocsit válasszam

Melyik sportkocsit válasszam?

6 február 2017

Sportkocsit a dinamikát szerető pilóták választanak, ami egyenlő az utaskényelem és a hétköznapi ésszerű autózás feladásával. Mindezek ellenére – ha van rá keret és szándék- akkor jön a kérdés: mégis melyiket válasszam? Az alábbiakban bemutatunk néhány lehetséges ésszerű használtautó választást.

Lássuk egy sportautó tulajdonságait!

Minden sportkocsi tulajdonos egy pit más keres az autójában mint a többi: van aki a formát kedveli, van aki a motorteljesítmény szerelmese. Valljuk be őszintén, ezek a járművek nagy teljesítményű motorok a lehető legkönnyebb karosszériába épített kompozíciói. Megéri 3000 cm alatti könnyű és kicsi karosszériás autót keresni. Úgysem ebbe a csodában fogjuk leélni az életünket.

 

FIGYELEM

Hasznos lehet a könnyű első tengely terhelés a könnyű kormányozhatóság biztosításához. Fontos az aerodinamika, ami alapból feltűnő sportkocsi formát eredményez.  A gumik mérete is illeszkedjen a motorteljesítményhez és a szinte kötelező pályanapok csalódását sem szabad megengedni egy hamar elmelegedő fékrendszernek sem.

 

A sportautók egész egyszerűen nem a hétköznapi használatra szánt járművek. Csak azért megyünk velük az utcára mert a másik kocsink vagy műszakin van, vagy a gyerek elvitte otthonról. Nehéz a ki-be szállás, a legkisebb bucka is frankó üzenet a vesének, a biztosítás és az adó is a top kategóriába tartozik. Csak kétszemélyesek (hiába a 2+2 kategória) és a megfizethető kategóriában sem dúskálunk az extrák kavalkádjában. Vagy mégis? A hang, a gyorsulás, a menetdinamika, amiért ezt a luxust választjuk.

sportkocsit

Sportautó kínálat:

Alfa Romeo GT. Nagyszerű forma, hasznos csomagtér, de korlátozott motorteljesítmény. Légkondi, az immobilizer, a légzsákok, még a felfüggesztés is inkább az utcára való választásra hajaz.

Audi TT. 1998-2006 közötti gyártás. Az aránylag olcsó, népszerű “kezdő” sportkocsit gyakran választják fiatalok. Szinte hihetetlen de 1,5 MFt.-ért találunk ilyen kocsit a piacon. Vannak azért költségesen javítható típusbetegségei, de a jó forma és dinamika és a négy kerék hajtás miatt sokak kedvence.

Ford Focus RS II. 305 Le. Kompakt forma, nagyszerű élmény. Focus RS II picit nehéz megállítani , strapabíró és igen jó az étvágya 25 l/100 km.

Ford Mustang V. Amerika kedvence azért Európában is tekintélyt kovácsolt magának. Brutális masszív kinézethez még egy kis kényelem a ráadás. Sok tuning kiegészítő, és szinte kötelező USA autó találkozók. Ez a Mustang feeling, ha megteheted, akkor érdemes kipróbálni.

Honda S2000. A japán mértéktartás, nagyszerű kinézet, korlátozott belső tér. Ez a kocsi soha sem fog elromlani. Sajna nálunk ritka darab, ma éppen egyet hirdetnek a HAHUN,  aminek az áráért 3 db. TT kaphatsz.

Mazda RX 8. Stílusos forma, vonzó ár, egyszerű elektronikák és felfüggesztés. Ha elromlik, akkor vele együtt romlik el a gazdi kedve is… A vezetési élményen csak a fogyasztás ront egy picit. Sok kétséges eredetű RX jön az USA-ból. Érdemes lekérdezni az alvázszámukat, mert majd mind sérült és kérdéses előéletű darab.

Mitsubishi Lancer Evo IX.  Nagyszerű teljesítmény a szinte semmitmondó karosszéria alatt. A széria 395 Le, de a hazai tuning matyik 500 Le-ig meg sem állnak. Persze az autó sem, ha hagyod rjta a gyári féket :).  Négy kerék hajtás állítható szinte minden a hajtásban. El sem hiszem, hogy már nem gyártják. Nagyszerű kocsi.

Nissan GT-R. Ha nem vagy milárdos és már ültél korábban egy GSX-R1000-en,  akkor úgyis ezt ezt fogod választani.  3 mp/100 km/h ez egy négykerekű motor. A technológia csúcsa, 3lit, biturbó rengeter alu karbon a széria gyártásban. A váltó néha lepukkad, de van rá okos hazai megoldás.

Porsche 911.  Minden gyereknek volt ilyen Machboxa. Azért választják, hogy beteljesüljön az álom. Vagy inkább az álomszerű valóság, amikor elfordul a gyújtáskulcs és megindul a szekér… Sok generációs modell, rengeteg motor változat, Ha lehet, akkor a gyakori meghibásodások miatt a 3.4 lit.-es típust ne válasszuk.

Subaru Impreza WRX STi. Jó áron találunk ilyen egyedülálló boxermotoros kocsit. Picit szerviz igényes, de megbízható típus. Rengeteg tuning cuccot gyártanak hozzá. Ja és mindenki felismeri, hogy jön egy Szubcsi az úton.

Kapcsolódó hírek:

 

Ne feledd

Az autoDNA weboldalán elérhető alvázszám-ellenőrzés segíthet egy ismeretlen múltú autó megvásárlásával járó további költségektől való védekezésben. A szolgáltatás egész évben, éjjel-nappal elérhető – mindössze internet-hozzáférésre és az ellenőrizni kívánt jármű alvázszámára van szükséged.

 

Summary