autoDNA tanácsok
Tél

Tél – Házi praktikák autósoknak

17 október 2017

Tél. A hideg évszak hamarosan megkezdődik. Ez a legjobb alkalom, hogy átnézzük, hogy hogyan kezelhetjük a leggyakoribb gondokat, amelyekkel az autónak szembe kell néznie télen.

Tudjuk, hogy számos fantasztikus termék áll rendelkezésre, hogy segítsen, de az AutoDNA elkészítette ezt a gyors útmutatót, hogy ne kelljen megvásárolni őket. 🙂

A legtöbb autós nem szereti a telet. Az egész autót hó borítja, az ablakokra fagynak az ablaktörlők, a zárak befagynak, az akkumulátor lemerülhet és még a parkolóhelyet is körülményes elhagyni a hókupacoktól. Ismerős dolgok azok számára, akik szabad ég alatt parkolnak le éjszakára. A szupermarketek tele vannak olyan termékekkel, amelyek megkönnyítik Ön és az autó számára a téli “túlélést”. A probléma az, hogy sokba kerülnek, és akkor fogynak el, amikor szükségük lenne rájuk. Mielőtt pénzt költenénk a csodatermékre, inkább tanuljuk meg, hogyan orvosolhatunk házilagosan néhány problémát.

 

Jeges, havas üvegek

A téli vezetés együtt jár azzal, hogy eltávolítsuk a havat vagy jeget az ablakokról. Ez általában több időt vesz igénybe, mint amennyire számítunk, így aztán rohanással kezdhetjük a napunkat.

 

INFO

Hogyan lehetne megakadályozni az ablakok befagyását? Egyszerűen vásárolhatunk ablakra helyezhető védőhuzatot, és ne felejtsük el azokat a nap végén az autóra helyezni.

 

A profi felszerelést egyszerűen helyettesíthetjük egy használt ágynemű huzattal. (Amíg nem szakadnak el végleg.) Csak száraz szélvédőre szabad felhelyezni, csakúgy, mint a gyáriakat, hogy ne fagyjanak az ablakhoz. Ugyan nem védik az ablakot teljes mértékben a jégfoltoktól, de a havat és a nagyobb jegesedést távol tartják.
Ha számíthatunk arra hogy az éjszaka jegesedhet, az is jó megoldás, ha 1:3 arányú víz-ecet keverékkel lefújjuk az ablakot.
Amennyiben ezt elfelejtettük és jeges az ablak, semmiképp ne használjunk az eltávolításához forró vizet, mert az üveg megrepedhet. A jeget semmiképp ne próbáljuk meg fémtárgyakkal eltávolítani, mert megkarcolhatják az üveget.
Használhatjuk a víz-ecet keveréket a könnyebb eltávolításhoz. Ha nincs hókaparó kéznél, egy áruházi kedvezménykártya is megteszi. A bankkártyát inkább kíméljük meg az ilyen használattól.

 

 

Befagyott zárak

A zárvédő műanyag dugaszok legnagyobb hátránya, hogy varázslatos körülmények között eltűnnek, amikor szükségünk lenne rá. A jégoldoldó spray pedig a bezárt ajtó mögött pihen a kesztyűtartóban.
Hogyan olvaszthatjuk ki a befagyott zárakat. Egy egyszerű műanyag szívószálba fújva a kilélegzett meleg levegő segítségével. Ha a szívószálat nem találja eléggé higénikusnak, vagy dohányzik, további lehetősegek is adódnak. Több olyan anti-bakteriális kéztisztító gél is van, amely megolvaszthatja a jeget a zár körül és a zárban.

 

Tudtad?

Végső esetben öngyújtóval is óvatosan megmelegíthetjük a zárat.

 

Ablak belsején lefagyott pára

Az egyik legbosszantóbb probléma, amikor a külső jég eltávolítása után sikeresen bejutunk végra az autóba, kiderül, hogy belül is vár minket egy réteg. Ez bizony elronthatja a vidám reggeli hangulatot.
Mielőtt neki állnánk harcolni a belső jéggel, tudni kell, hogy azt mi okozza. Elsősorban a lábbelikről a fűtött autóban összegyűlő leolvadt hó tehet a jelenségről. De ne felejtsük az autóban nyitott italos palackokat, félig kihűlt kávét. A saját lehelletünk is az ablakra fagyhat. Cseréljük ki a szokásos átázó szövet szőnyeget gumira, amelyből könnyen eltávolítható a nedves szennyeződés. Olcsón lehet kapni páramentesítő (silica gél) tartalmú zsákocskákat, amelyek többször is felhasználhatók. Ha van macskája, a (tiszta 🙂 ) szintetikus macskaalmot tartalmazó zsákból töltsön meg egy zoknit és télen hagyja az autó belsejében. A macskaalom nagyon jó páramegkötő hatású, csodálatos találmány!

 

Tudtad?

Hogyan lehet a páralecsapódást az ablakon megelőzni drága vegyszerek nélkül? Mossal le néhányszor az ablakot borotvahabbal.

 

Havazás esetén

A hó eltávolítása az autóról időbe telik. Ha olyan helyen lakunk, ahol gyakori a havazás, fontoljuk meg egy takaró ponyva beszerzését, amely sok időt megtakaríthat: csak le kell szedni a ponyvát, lerázni a havat és már készen is áll az autó az indulásra.

Amennyiben a parkolóból való elindulás nehézségekbe ütközik, egy darab karton papírt teríthetünk a kerekek elé, hogy legyen elég lendület, de az is jó ötlet, ha előző este a tiszta aszfaltra teszünk a hajtott kerekek elé egy kis kartonpapírt, amelyet egy kővel biztosítunk, hogy másnap reggel felszedjük onnan.
Amennyiben nincs kéznél semmi más, végszükség esetén az autó belső szőnyegét is használhatjuk az elindulás megkönnyítésére, de elképzelhető, hogy a szőnyeg ilyenkor megsérül. A csomagtartóba egy kis zsák homokot vagy finom murvát, vagy akár macskaalmot is elhelyezhetünk, amelyet egy kis lapáttal kiszórhatunk. Ha annyira csúszós a talaj, hogy a fentiek sem segítenek, nincs más hátra, hogy meglökjük kissé az autót. Hogy saját cipőnk tapadását növeljük, felhasználhatunk egy régi zoknit arra, hogy kívülről a lábbelire húzzuk.

Orrmotoros hátsó hajtású autóknál ajánlott egy kis nehezéket a csomagtartóba helyezni. Ez lehet maga a homokzsák is, amelyből elakadás esetén a talajra szórhatunk.

 

Bosszantó apróságok

Üveghez fagyott ablaktörlő lapát: Ha nem várható nagyobb szél, egyszerűen hajtsa fel az ablaktörlőket, ügyelve arra, hogy az arra járók ne akadjanak fel bennük. Ám, ha erős a szél, akkor az ablaktörlőt a szélvédőre csaphatja. Újabb brilliáns zokni felhasználással a lehajtott ablaktörlőt is megóvhatjuk a ráfagyástól. 🙂

 

INFO

Jeges tükrök:
A tükröket egyszerűen meg lehet óvni a jegesedéstől. Helyezzen rá nejlonzacskót, a száránál szorítson rá egy erősebb gumikarikát vagy befőttes gumit.

 

Ha nem mozdul a jármű

Amennyiben utazás során előfordul, hogy a jármű lerobban, a legfenyegetőbb az utasok számára egyértelműen a hideg, a tél során az éjszakai lehűlés veszélyes lehet Pokrócot, meleg ruhadarabokat tartalékként helyezzünk el a csomagtartóban. Szükség lehet valamilyen tartósabb élelmiszerre, mint pl. keksz és néhány szem szőlőcukor. Ellenőrizzük, hogy a pótkerék használható állapotban van és lehetőség szerint téli gumi legyen rajta. Legyen bekészítve vontató kötél és indítókábel (“bika kábel”) is, előfordulhat, hogy szükség lesz rá. Ezek nem tú drága holmik, de nagyon megkönnyíthetik az életünket.
Amennyiben rendszeresen gyógyszereket kell szednünk, készítsünk be tartalék adagot a kesztyűtartóba. És igen, tartsunk kesztyűt is a kesztyűtartóban, valamint egy zseblámpát.

Amint láthatja,a tél kevesebb meglepetést tartogat, ha idejében felkészülünk rá. Ráadásul a hidegebb körülményekre fel lehet készülni drága termékek használata nélkül is. Egy kis képzelőerővel a legtöbb kereskedelemben kapható termék kiváltható otthon található eszközökkel.

Függetlenül attól, hogy házilagosan készíti el, vagy megvásárolja a professzionális termékeket, ne feledje, hogy a legfontosabb az előrelátás. Ne felejtse el megvédeni autóját a fagyos téli éjszakától, így sokkal jobb reggele lesz.

 

Ne feledd

Az autoDNA weboldalán elérhető alvázszám-ellenőrzés segíthet egy ismeretlen múltú autó megvásárlásával járó további költségektől való védekezésben. A szolgáltatás egész évben, éjjel-nappal elérhető – mindössze internet-hozzáférésre és az ellenőrizni kívánt jármű alvázszámára van szükséged.

 

 

Summary