autoDNA tanácsok
Sötétben

Biztonságos vezetés a sötétben

18 október 2017

A sötétben való biztonságos vezetés nehezebb, ám, ha a vezető előre felkészül és kész néhány szabály betartására, nem okozhat különösebb erőfeszítést.

 

Biztonságos vezetés a sötétben: egyáltalán lehetséges?

Néhány autóvezető szeret éjszaka közlekedni. Azt állítják, sokkal biztonságosabb, ha sötét van. Miért van ez így? Először is kevesebb autó közlekedik az utakon. Azok a sofőrök, akikkel éjszaka találkozni fognak, szintén tapasztaltabbak lesznek, így kevésbé hajlamosak arra, hogy kiszámíthatatlan manőverekbe kezdjenek. (Ellentétben azokkal a kevésbé tapasztalt vezetőkkel, akiknek napközben gyakorta találkozni lehet.) Ennek eredményeképpen kevésbé valószínű, hogy veszélyes közlekedési helyzetekbe kerülhetünk.
Ugyanannyi sofőr van, aki azt állítja, hogy a sötétben nem biztonságos a vezetés. Sokkal kevesebbet látni. A lakott területeken kívül, ahol nincsenek utcai lámpák, a szemünk általában csak annyit lát, amennyire az autó fényei el tudnak érni. Sokkal nehezebb, hogy elkerülni egy gyalogost vagy egy állatot, ha hirtelen megjelenik az úton. Ráadásul éjszaka több az esélye, hogy ittas, vagy drogos ember támolyoghat az úton. A reakcióidő is hosszabb, mint a nap folyamán: éjjel egyszerűen fáradabb az ember. Előfordulhat, hogy a fáradt vezető ténylegesen elalszik az úton, ilyenkor a baleset szinte garantált.
Mindegy, hogy melyik csoportba tartozunk, ha a körülmények arra kényszerítenek, hogy éjszaka vezessünk, el kell indulni. Nehéz elérni egy távolabbi országot, ha csak a nap folyamán autózunk. Különösen bonyolult a dolog, ha gyerekek utaznak a hátsó ülésen. Túlságosan sok szünetet kell tartani ahhoz, hogy egy nap alatt eljuthassunk az uticélhoz. De sötétben való vezetésre kényszerülhet az ember olyan egyszerű esetekben is, ha haza indul egy buliból vagy moziból. Bármi is legyen a vezető véleménye a sötétben való vezetésről, valószínű, hogy időről-időre meg kell tennie ezt. Emiatt mindannyian tudjuk, hogyan kell este biztonságosan vezetni. Szokás szerint ebben az esetbi is a felkészülés a legfontosabb.

 

Előkészületek a vezető számára

Ha rendszeresen közlekedik sötétben, akkor meg kell vizsgálnia a látását, különösen akkor, ha úgy érzi, hogy rosszabbodik, vagy észrevesz más tüneteket, amelyek miatt aggasztóak lehetnek. Lehet, hogy vezetés közben szemüveget kell viselnie? Ha igen, fontolóra kell venni a befektetést tükröződésgátló bevonattal rendelkező darabra. Ha látási problémái akadnak szürkületben vagy éjjel, talán célszerű felhagyni az éjszakai vezetéssel. Ez esetben mindenképp vizsgáltassa meg látását, hiszen, ha rosszabbodik, akár a jogosítványát is elveszítheti.
Amennyiben nincs problémája a látásaval, akkor is hasznos lehet a sárga vezetés segítő szemüveg, bár megoszlanak a vélemények hasznosságáról. Természetesen sok gyártó kínál modernebb megoldásokat is.

 

FIGYELEM

A sötétben való biztonságos vezetés nem csak a látástól függ. Ha tudja, hogy sötétben kell vezetnie, célszerű aludni délután. Ha ez nem lehetséges, akkor legalább az előző este próbáljon meg többet pihenni.

 

Egy kis vásárlással is fel lehet készülni az útra: koffeinos édesség, dobozos kávé. Ha egyedül fog utazni, bekészíthet néhány kellemes zenét, szórakoztató hangoskönyveket vagy podcastokat, amiket út közben hallgathat. Ha van társaság, kérje meg az utasokat, hogy beszéljenek önhöz, vagy olvassanak fel valamit. Egy újság hír vagy online cikk is megteszi, amelyet utazás közben megvitathatnak.

 

Az autó előkészítése

Csakúgy, mint sofőrnek, az autónak is szüksége van néhány előkészületre. Vannak olyan dolgok, amiket már korábban meg kell tenni, és vannak olyanok, amelyeket közvetlenül az autóba való bejutás előtt.
Ami az korábbi dolgokat illeti, győződjön meg róla, hogy az autója megfelelő világítással rendelkezik. Ha nem tudja, milyen típusú izzókra van szüksége, de legtöbbször a benzínkúton és az autós szaküzletekben is tudnak segíteni. Ellenőrizheti az izzókra vonatkozó adatokat az autójának használati útmutatójából, vagy ha nincs kéznél, akkor valószínűleg megtalálja az információkat Interneten is.
Győződjön meg róla, hogy a lámpák tiszták a belső oldalon is és a megfelelő szögben világítanak. Azt is ellenőrizni kell, hogy az ablaktörlő lapátok jó állapotban vannak-e. Ha a szennyeződést a szélvédőre keni, ahelyett, hogy tisztítaná azt, akkor nem tud biztonságban vezetni. (különösen a sötétben).
Indulás előtt ellenőrizze, hogy tiszták-e a lámpák és irányjelzők, szükség szerint tisztítsa meg őket, hogy messzebbre világítsanak. Ha kapcsolható automatikusan sötétedő tükröket használ, állítsa be azokat éjszakai állásba. Ha manuálisan állítható a belső tükör, kattintsa a másik állásba. Ez meg fogja akadályozni, hogy a többi autó fénye elvakítsa önt. A műszerfal világításának erősségét kissé csökkentse le (amennyiben erre van mód). Ha nem automata szintszabályzós a fényszóró, kattintsa olyan állásba, amely nem vakítja a szemközt közlekedőket. Minél nehezebb az autó hátulja (utasok, csomagok) annál lejjebb kell állítani a lámpát.

 

Biztonságos vezetés a sötétben: hogyan kell vezetni

Az előkészületek ugyan fontosak, de nem segítenek, ha a sofőr nem fordít kellő figyelmet a jármű vezetésére. Akkor lehet biztonságosan vezetni, ha ki is tudjuk használni a felkészülés előnyeit. Először is, bármennyire is pihentek vagyunk a monontónia és az ingerszegény környezet hatással van ránk.

 

FIGYELEM

Ha észleljük magunkon az álmosság első jeleit, ne hagyjuk figyelmen kívül. Vegyünk magunkhoz egy kis koffeint, energiaitalt, hallgassunk valamit a rádióban. Amennyiben van rá lehetőség, tartsunk egy kis szünetet. Ilyenkor lehetőség van kicsit átmozgatni tagjainkat, hogy felfrissüljünk. Ne halogassa a megállást sokáig, ha úgy érzi, hogy elálmosodott.

 

Amennyiben biztonságos körülmények között meg tudott állni egy parkolóban, és szüksége van egy kis pihenőre, tegye meg.
Vezetés közben próbálja meg elkerülni, hogy belenézzen a többi autó fényeibe. Ügyeljen arra, hogy ne vakítsa el Ön sem a többi vezetőt a távolsági fények szükségtelen használatával. Ha a tud a másik biztonságban vezetni, akkor ön sem lesz biztonságban.

A hideg idő beálltával a fény és útviszonyok is megváltozhatnak. Korábban közöltünk néhány tippet az őszi és téli felkészülésről és adtunk néhány tippet a fagy ellen. Ajánljuk ezeket is!

 

Ne feledd

Az autoDNA weboldalán elérhető alvázszám-ellenőrzés segíthet egy ismeretlen múltú autó megvásárlásával járó további költségektől való védekezésben. A szolgáltatás egész évben, éjjel-nappal elérhető – mindössze internet-hozzáférésre és az ellenőrizni kívánt jármű alvázszámára van szükséged.

 

Summary