autoDNA tanácsok
Tél

Téli előkészületek néhány pontban

17 október 2017

Tél: Nehéz időszak a járművezetők számára. Különösen, ha nem készülnek fel rá.
Legyen szó az autó általános műszaki állapotának rendszeres ellenőrzéséről, vagy akár a hosszabb utazásokra való felkészítésről. Különös tekintettel arra, ha gyerekeket is viszünk magunkkal.

Nem szívesen fagyoskodnának egy lerobbant autóban. Szerencsére a legtöbb télen felmerülő feladatra fel lehet készülni, legfeljebb egy kis időt és pénzt kell áldozni rá és már élvezheti is a téli tájban való suhanást. A téli előkészületek elvégzése előtt érdemes az őszre is készülni.

Házilag is elvégezhető feladatok

A téli felkészítő feladatokat két részre oszthatjuk: amit magunk is meg tudunk tenni, illetve azon feladatok, amelyekhez szakember segítsége szükséges. Szerencsére a legtöbb lépés otthon is megoldható.

Ablaktörlő lapátok cseréje: A legtöbben úgy gondolkodnak, hogy “minek cseréljem ki az ablaktörlőt, ha a fokozott téli igénybevétel amúgy sem tesz jót neki. Inkább tavasszal!” A szomorú valóság viszont az, hogy a leharcolt, lógó gumidarabok képtelenek lesznek biztosítani a kilátást.

Átállás téli szélvédő mosó folyadékra: Fröcsköljük ki a maradék nyári folyadékot, hogy az ne fagyhasson bele a tartályba vagy a csövekbe. Töltsük fel fagyálló szélvédőmosó folyadékkal a tartályt. (A fagyálló szélvédőmosó folyadék nem összetévesztendő a fagyállóval!)

Ellenőriztessük a fagyállót: A motor hűtőközegének a tél beálltával fagyállónak kell lennie, hogy a nagyobb hideg beálltával ne fagyhasson bele a hűtőkörbe, mert komoly károsodásokat okozhat. A hűtőközeg (“hűtővíz”) fagytűrése a használat során csökken. A benzinkutaknál tankolás közben ingyen megmérethetjük, hogy hány fokig képes a jegesedésnek ellenállni. Az elmúlt időszakban előfordult, hogy -20 fok alá esett a hőmérséklet. Tehát ennél azért kicsivel többet kel kibírnia.

Gumiszőnyeg: Érdemes a hagyományos szövet szőnyegeket lecserélni gumiszőnyegekre, amelyek felfogják az olvadt hólét és sarat, tisztításuk egyszerűbb és gyorsabb.

Ajtókeret gumi szigetelése: Fújjuk be a gumitömítéseket az erre a célra gyártott vegyszerrel, amely megakadályozza, hogy az ajtók odafagyjanak a gumikhoz. Az odafagyott ajtók csak nehezen, vagy egyáltalán nem nyílnak. Utóbbi esetben előfordulhat, hogy a feszegetéstől az ajtó zármechanizmusa vagy kilincse eltörik.

Zárak védelme: Fújjuk be víztaszító folyadékkal a zárakat, hogy könnyen nyithatóak legyenek. Ne hagyjuk ki a tanksapka ajtót és a tanksapkát sem.

 

 

Szakember segítségével megoldható feladatok

Gumi csere:

FONTOS

Bár otthon is sokan ki tudnák cserélni a nyári gumiabroncsokat télire, ha azok már egy másik felnire fel vannak szerelve, de kevesen tudnak centírozni házilagosan. A gumicserét inkább bízzuk a szerelőre.

 

Ha van még egy garnitúra felnink a téli gumik számára, akkor a csere gyorsabb lesz és a gumikat is kíméljük a folytonos feszegetés elkerülésével. Ellenőriztessük, hogy a szelepek tartják-e a nyomást és jól illeszkednek a felniben kialakított nyíláshoz. A használt téli abroncsok újbóli felrakása előtt szükség lesz a kerék újbóli kiegyensúlyozására is, mivel nem feltétlenül egyenletesen kopnak az abroncsok, változhat a kerék súlypontja.

Hűtőfolyadék cseréje: Amennyiben kiderül, hogy a fagyálló már nem garantálja a nagy hidegben a biztonságot, cseréltessük le szakemberrel.

Fűtés és klíma javítás: Előfordulhat, hogy az autó nem fűti eléggé az utasteret, vagy a klímából elszükött a gáz, javíttassuk meg. Senki sem szeret fagyoskodni az autóban. A működő fűtés segít leolvasztani a jeget az ablakokról, míg a működő klíma segít eltávolítani a párát a szélvédőről.

Elektromosság: Ellenőriztesse az akkumulátor állapotát és vizsgáltassa meg a generátor állapotát. A téli időszakban fokozottan szükség van rájuk.

 

Ne feledd

Az autoDNA weboldalán elérhető alvázszám-ellenőrzés segíthet egy ismeretlen múltú autó megvásárlásával járó további költségektől való védekezésben. A szolgáltatás egész évben, éjjel-nappal elérhető – mindössze internet-hozzáférésre és az ellenőrizni kívánt jármű alvázszámára van szükséged.

 

Summary