autoDNA tanácsok
Hogyan alkudjunk autó vásárlásakor?

Hogyan alkudjunk autó vásárlásakor?

22 november 2016

Használt autó vásárlását lépésről-lépésre végezzük. Hogy jól jöjjünk ki a vásárlásból, megéri időt szentelni ezekre az apró momentumokra. Legutoljára az ár a döntő kérdés: néhány ember zavarba jön, amikor árengedményt kér. Valóban zavaró kérdés az árengedmény “téma”?

Nem ciki alkudozni a vételárból?

Azért ne hasonlítsuk össze a használtautó vásárlását például egy új bútor megvásárlásával. Miért is “beszélgessünk” picit többet egy autó vételáráról, mint bármely más termék árcédulára firkantott  értékéről? Egyszerű a magyarázat: sokkal nehezebb megítélni egy mások által használt termék árát egy vadiúj motyóhoz képest. Ráadásul ha használt járműről beszélünk, akkor még nehezebb a dolgunk. Vegyünk például egy autótípust, melyet különféle kivitelekkel árultak más-más autószalonokban, aztán ezeket az autókat más és más emberek akár eltérő “feladatra” használtak. Az sem elhanyagolható szempont, hogyan vigyáztak ezekre a járművekre, ki és milyen körülmények között tartotta karban ezeket a járgányokat. Aztán néhány év múlva az a két – eredetileg szinte azonos értékű – autó egymás mellé bekerül egy márkakereskedésbe.

Egy használt autó valódi értéke.

Mielőtt belekezdene az alkudozásba, -gondolatban, vagy akár írásban- készítsen egy olyan listát, amivel érvelni tud a kereskedőnél. A legjobb, ha először alaposan megismeri azt a modellt és évjáratot, amit meg szeretne vásárolni. Érdeklődjön a típushibákról fórumon, internetes oldalakon: milyen meghibásodások, mekkora futásteljesítményeknél szoktak jelentkezni ennél a típusnál és ezeknek mekkora költséggel járhat a megjavítása.

 

FONTOS

A várható javítási költség már alkura adhat okot, hiszen ez egyből az Ön kiadása lesz. Fontos, hogy Ön tegyen ajánlatot az árengedmény kialkudására, lassan próbálja átvenni az irányítást az alkudozásnak, sorolja fel a legapróbb külső sérüléseket, ezek várható költségeit. Alaposan próbálja ki az autó összes funkcióját!

 

Ne feledje, ha Önt komolyan érdekli a jármű, akkor a kereskedő gondolatában ott motoszkál a gondolat: ha nem tőle, akkor Ön mástól fog hamarosan egy másik autót vásárolni, képes lesz adni a fejét az alkudozásra.

A beszélgetés alatt kérjen próbaút tesztvezetést és bizonyosodjon meg az autó hibátlan működésről. Ekkor gyakran előjöhetnek kisebb-nagyobb problémák, amik újabb alkualapot adhatnak.  Ha ez a hibalista után még mindig érdekli Ön az autó, akkor tegye fel saját magának a kérdést: Még mindig érdekel engem ez az autó? illetve: “Mi az a maximális ár, amit számomra még elfogadható lehet? Ha mindkét kérdésre meg tudjuk adni a választ, akkor ez lehet a jelenlegi célunk. Az alkudozás megkezdése előtt csak ez adhat számunkra kedvező “üzletet”.

Hogyan alkudjunk?

Lazítson mielőtt belekezd, szabaduljon meg az negatív a hibafeltárás alatt felgyülemlett negatív előítéleteitől. Ez lehet, hogy csak egy ez egy olcsó trükk, de ne feledje: bárminek a megítélésében a pozitív hozzá állás csak segíthet. Képzelje önmagát az eladó helyébe.: Ön kivel egyezkedne szívesebben: egy jól szituált, vagy egy agresszív vásárlóval? Ne feledje a jó modort, az autó korábbi megismerésével szerzett információkkal ne erősködjön legfőképpen ne becsmérelje le az autót.

Jó ötlet pl. így kezdeni az egyezkedést, “Érdekel engem ez a kocsi. Van néhány hibája, ajánlanék érte 1350 000 Ft.-ot” Ebben a stádiumban az eladó megbizonyosodik arról, hogy Önt érdekli az autó, és neki adódik egy lehetőség hogy eladjon egy autót. Ez a két igény és az Ön által “összeállított” érvelési lista meg kell hogy győzze az eladót az ár csökkentésében.

Emlékezzen: kezdetben ne dobja be az összes érvelését: tartogasson néhányat, hogy válaszolni és érvelni tudjon a kereskedő válaszaira.

Ennek eredményeképpen, még ha az eladónak jól előkészített árpolitikája van, Ön képes lesz ezt a beszédet rövid válaszokkal megtörni és utalni arra, hogy az autó nem érheti meg a kezdetben kiindulási alapot képező hirdetési árat.

Az világos, hogy az Ön ekkori ajánlata még alacsonyabb, mint amennyit az autóért maximálisan hajlandó lenne fizetni. Nincs eladó a világon, aki ezt az első ajánlatot elfogadná: ez az egyik szabálya az alkudozásnak. A végén, amikor már elérte azt az árat amit maximálisan hajlandó lenne fizetni, kérjen még néhány perc gondolkodási időt. Használja ezt arra, hogy mit is kaphatna éppen az alkudozott összegért: egy GPS-t, valami más kiegészítőt, esetleg hosszított garanciát?

Emlékezzen: nem csak Ön szeretne már véget vetni az alkudozásnak. Az eladó fejében már ott motoszkál a gondolat, hogy mit fog kezdeni az autó vételárával, és engedni fog ha Ön az utolsó pillanatban még 1-2 ingyenes extrát belealkuszik a vételárba. Ha már ennyit alkudozott, nem fogja autó nélkül elengedni Önt. Ha “lejárt” az idő, ajánljon   Így kezdje a második fordulót: ” Ajánlok érte XYZ Forintot, feltéve, ha beleteszi az alábbi extrákat: … GPS, spoiler, téli gumi stb…

Mit ne mondunk alkudozáskor!

A legfontosabb, hogy az eladó nem tudhatja meg, hogy Önnek ténylegesen kell az autó… Ha Ön rajongani fog a kocsiért, akkor azt a rafinált kereskedő ezt meg tudja ítélni és el fogja tudni adni az autót a hirdetett árért.

A másik szabály: ne említsük, hogy sokat foglalkoztunk már ezzel a típussal, vagy azt, hogy mennyire tetszik ez a modell nekünk. Érdekeljen az autó de csak óvatosan érzelegjünk. Soha ne említsük, akarjuk az autót meg nem is, inkább: ha az eladó megtudja, hogy Ön nem ajánl egy picit kevesebb árat a kínáltnál, akkor talán úgy gondolhatja, hogy Ön nem is akar még autót talán vásárolni, komolytalan vevőnek fogja tekinteni Önt.  Még annak is jobban örülne a kereskedő, ha Ön egy másik -akár olcsóbb- autóra tenne ajánlatot, mert azon is tudna valamicskét profitálna az eladó. Sohase említse mekkora a vásárlási keret: ez szinte a leggyakoribb hiba. Ha úgy kezdi, hogy van 2 MFt.-om autóra, akkor mekkora esélye van, hogy egy 1 890 000 Ft-os autó eredeti árából lefaragjon?  Ha megszólítják, akkor mondja, hogy 1,5-1,7 MFt.-ért típustól és felszereltségtől függő járművet keres. Valószínű rá tudja terelni a figyelmet az eredetileg 1 890 000 Ft.-os modellre és le tudja nyomni az árát akár 1 750 00-Ft.-ra is!

 

Ne feledd

Az autoDNA weboldalán elérhető alvázszám-ellenőrzés segíthet egy ismeretlen múltú autó megvásárlásával járó további költségektől való védekezésben. A szolgáltatás egész évben, éjjel-nappal elérhető – mindössze internet-hozzáférésre és az ellenőrizni kívánt jármű alvázszámára van szükséged.

 

Summary